Εκεί που τα υπόγεια νερά από τα Λευκά Όρη αναβλύζουν από την πηγή Αμάτι, κοντά στο χωριό Κουρνάς, στη δυτική Κρήτη, σχηματίζεται η μεγάλη λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης, η λίμνη Κουρνά.
Ανάμεσα στα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν και τους χρυσοπράσινους ελαιώνες, η σκοτεινή γαλαζοπράσινη «πινελιά» της λίμνης και η περιοχή γύρω της αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα και προστατεύεται με ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000.
Η λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή Αμάτι, η οποία το καλοκαίρι «αναδύεται» πάνω από την επιφάνεια των υδάτων και τον χειμώνα χάνεται στα νερά, κι άλλη μια πηγή που παραμένει όλο τον χρόνο «κρυμμένη». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο κοίλωμα που γεμίζει νερό χάρη στη διαφοροποίηση του εδάφους της που επιτρέπει το πέρασμα του νερού, πορώδες στα νοτιοανατολικά,αδιαπέραστο απέναντι.
Το σχήμα της λίμνης Κουρνά είναι κυκλικό και έχει εμβαδό περίπου 580 στρεμμάτων. Το μέγιστο βάθος της είναι 22 μέτρα και τα φύκια στον πυθμένα της δίνουν το σκούρο χρώμα στα νερά της. Η πανίδα της είναι πλούσια και είναι γνωστή για τον πληθυσμό των χελιών. Παράλληλα στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο και πολλά είδη πτηνών όπως πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι.
Σε ένα νησί όπως η Κρήτη, με χίλιες δυο ομορφιές και παραλίες ξακουστές σε όλο τον κόσμο, η λίμνη Κουρνά κερδίζει το δικό της μερίδιο επισκεπτών και αναγνώρισης. Το καλοκαίρι οι όχθες της γίνονται παραλίες και οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις βουτιές τους ή κάνουν βόλτα στη λίμνη με ποδήλατα θαλάσσης. Οι ίδιες παραλίες την άνοιξη και τον χειμώνα εξαφανίζονται και η βλάστηση φτάνει μέχρι το νερό.
Όπως σχεδόν κάθε λίμνη, η λίμνη Κουρνά περιβάλλεται από μυστηριώδεις θρύλους και ιστορίες με στοιχειά και νεράιδες.
newsbeast.gr