Οι διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές των Eλληνικών χειρόγραφωνποικίλουν από πολύτιμα πρώιμα χειρόγραφα κλασικής λογοτεχνίας και επιστήμης και ελληνο-συριακά παλίμψηστα χειρόγραφα, μέχρι πολύτιμα μνημεία από εικονογραφήσεις βυζαντινών βιβλίων και ελληνικές μεταφράσεις του Μολιέρου που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκηψηφιοποίησε και διαθέτει πλέον online περισσότερα από 900 ελληνικά χειρόγραφα, προσφέροντας πρόσβαση σε μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές συλλογές τέτοιου είδους στον κόσμο, μαζί με αυτές της Βιβλιοθήκης του Βατικανού και της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης στη Φλωρεντία.
Στην ψηφιακή συλλογή θα βρείτε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης του κάθε χειρογράφου, και θα μπορέσετε να εξερευνήσετε την εξωτερική του μορφή (υλικό γραφής, διαστάσεις, αρίθμηση φύλλων, είδος και αρίθμηση τευχών, παρουσία ή απουσία υδατοσήμων, διακοσμητικά χαρακτηριστικά, είδος της στάχωσης, κατάσταση του χειρογράφου).
Παράλληλα υπάρχει τεκμηριωμένη παρουσίαση του περιεχομένου με περιγραφές, χρονολόγηση, αναφερόμενα πρόσωπα, πηγές, στοιχεία κωδικολογίας, συναφή άρθρα και σχετικό περιεχόμενο καθώς και εκτεταμένη βιβλιογραφία. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα να προσθέσουν οι χρήστες ετικέτες και σχόλια, καθώς και να αναφέρουν τυχόν λάθη στην τεκμηρίωση με σχετική φόρμα επικοινωνίας.
Οι διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές των ελληνικών χειρόγραφων ποικίλλουν, από πολύτιμα πρώιμα περγαμηνά και χαρτώα χειρόγραφα λογοτεχνίας και επιστήμης και ελληνο-συριακά παλίμψηστα χειρόγραφα, μέχρι πολύτιμα μνημεία από εικονογραφήσεις βυζαντινών βιβλίων και ελληνικές μεταφράσεις του Μολιέρου που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Το ποικίλο αυτό περιεχόμενο μπορεί να εξερευνηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Καταρχάς, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία "Ανακαλύψτε Αρχεία και Χειρόγραφα", ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει ονόματα, μέρη και λέξεις κλειδιά –συμπεριλαμβανομένων δημιουργών, τίτλων,εικονογράφων και ιδιοκτητών- στις περιγραφές εκατοντάδων ελληνικών χειρογράφων.
Όταν εντοπίσει το κατάλληλο αρχείο, πατώντας στον σύνδεσμο (Θέλω αυτό) μπορεί να παραγγείλει για θέαση το γνήσιο χειρόγραφο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο ή να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το έγγραφο διαδικτυακά.
Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης στα χειρόγραφα είναι εάν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα των ψηφιοποιημένων αρχείωντης Βρετανικής Βιβλιοθήκης, που επίσης διαθέτει εργαλείο αναζήτησης με τη χρήση διαφόρων λέξεων κλειδιών. Όταν ο χρήστης αναγνωρίσει το χειρόγραφο που τον ενδιαφέρει μπορεί κατευθείαν να περιηγηθεί στις αντίστοιχες σελίδες του, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω της επίσκεψής του στη Βιβλιοθήκη.
Τέλος, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τα ελληνικά χειρόγραφα αν επισκεφθεί απευθείας τη νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης για τα ελληνικά χειρόγραφα, που προσφέρει ελεύθερη περιήγηση στις συλλογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πλοήγηση σε επιμελημένο περιεχόμενο σε συλλογές, όπου οι επιμελητές της συλλογής προτείνουν μια πιο δομημένη εξερεύνηση του περιεχομένου με θέματα όπως Τέχνη, Θρησκεία ή Αριστεία, καθώς και τα εξαιρετικά βίντεο με ομιλίες για θέματα κωδικολογίας και παλαιτύπων, όπως είναι η τεχνική της πολυφασματικής απεικόνισης.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες δύο φάσεις του έργου για την ψηφιοποίηση των ελληνικών χειρογράφων χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ η τρίτη φάση χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης, τη γκαλερί Sam Fogg, το Ίδρυμα Sylvia Ioannou, τη φιλανθρωπική οργάνωση Thriplow Charitable Trust, καθώς και τη φιλανθρωπική οργάνωση Friends of the British Library. Ένας οδηγός για τις συλλογές των Ελληνικών Χειρογράφων, περιλαμβανομένων άρθρων, βίντεο, είναι διαθέσιμος εδώ.