Ένα άγνωστο ελληνιστικό ιερό, που χρονολογείται στον 2ο-1ο π.Χ. αιώνα, αφιερωμένο πιθανόν σε γυναικείες θεότητες -ίσως τη Δήμητρα και την Περσεφόνη- αποκαλύφθηκε στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, στην Άνω Πόλη, στη διάρκεια εργασιών για την οικοδόμηση δύο κατοικιών και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην επετειακή, 30ή Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα γίνει 9-11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, που μαζί με την αρχαιολόγο Ηλ. Ζωγράφου, θα παρουσιάσουν το εύρημα -ήρθε στο φως στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σε σωστική ανασκαφή- ανέφερε στο «Εθνος» ότι στη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκε πλήθος γυάλινων αγγείων και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων, πολλά πήλινα ειδώλια και λυχνάρια.
«Πρόκειται για ένα μικρό, υπαίθριο ιερό, ένα θεσμοφόριο, χωρίς αρχιτεκτονικά μέλη. Ηταν στην ουσία ένας κυκλικός περίβολος εντός του οποίου ανοίγονταν λάκκοι και μέσα σε αυτούς γίνονταν οι χοές, οι προσφορές που απευθύνονταν στους νεκρούς», μας λέει η κ. Βελένη.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ήταν αφιερωμένο σε δύο γυναικείες θεότητες. Δεδομένου μάλιστα ότι τα θεσμοφόρια ήταν αφιερωμένα στη θεσμοφόρο Δήμητρα, δεν αποκλείεται να ήταν προς τιμήν της Δήμητρας και την κόρης της, της Περσεφόνης.Σημειώνεται πως ανάλογο θεσμοφόριο έχει ανασκαφεί στην Πέλλα, στο βορειοανατολικό άκρο της αρχαίας πόλης. Σε αυτό τελούνταν η φθινοπωρινή γιορτή των θεσμοφορίων, προς τιμήν της Δήμητρας, ενώ χρησιμοποιήθηκε από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα μέχρι τον 2ο π.Χ. αιώνα.
Το ελληνιστικό ιερό της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε στην οδό Μουσών, σε δύο παρακείμενα οικόπεδα, στα οποία ανεγέρθηκαν μονοκατοικίες. Οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν τα κινητά ευρήματα, τα οποία μελετήθηκαν και παρουσιάζονται την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με την κ. Βελένη, τα πήλινα ειδώλια κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο που υπήρχε στον χώρο της σημερινής Ρωμαϊκής Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το ιερό ήταν άγνωστο και ο εντοπισμός του προσθέτει νέα στοιχεία στην ιστορία της πόλης, κατά την ελληνιστική περίοδο.
89 ανακοινώσεις
Πήλινα ειδώλια από το ιερό που εντοπίστηκε στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην 30ή Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη
Η 30ή Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, έχει επετειακό χαρακτήρα και στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν 89 ανακοινώσεις για την αρχαιολογική έρευνα στον βορειοελλαδικό χώρο, από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά.Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους αρχαιολόγους να εντοπίσουν τις πιο σπουδαίες ανασκαφές και τα σημαντικότερα ευρήματα της τελευταίας δεκαετίας, ίσως και παλαιότερα και να τα παρουσιάσουν, μαζί με την πιο πρόσφατη μελέτη του υλικού τους.
Οι ανακοινώσεις καλύπτουν όλες τις περιόδους -προϊστορία και ιστορία- από τον νεολιθικό οικισμό της Αυγής Καστοριάς και τις παλαιολιθικές θέσεις στη Σαμαρίνα Γρεβενών, μέχρι τα ταφικά μνημεία στη νεκρόπολη των Αιγών, τα μυκηναϊκά νεκροταφεία στον μακεδονικό Ολυμπο και τα δημόσια λουτρικά συγκροτήματα στο Δίον. Φτάνουν όμως και σε πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, όπως τα ευρήματα στο έργο κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και η ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Από την Καστοριά έως τον αρχαίο Δορίσκο
Οι εργασίες της 30ής Επιστημονικής Συνάντησης παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες ανά περιοχή, ξεκινώντας από την Καστοριά και φτάνοντας μέχρι τον αρχαίο Δορίσκο στις Φέρες του Εβρου, ενώ θα κλείσουν το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Μαρτίου, με εισήγηση της αρχαιοβοτανολόγου, καθηγήτριας στο ΑΠΘ, Σ. Βαλαμώτη, για τη συμβολή των αρχαιοβοτανικών δεδομένων της Μακεδονίας στη διερεύνηση των πολιτισμών της διατροφής στην προϊστορική Ευρώπη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ethnos.gr