Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Η ανασκαφή «μεγαλώνει» την αρχαία πόλη των Αιγών

$
0
0

Μεγαλύτερη κατά 60 στρέμματα απ'ότι την εκτιμούσαν μέχρι τώρα ήταν η αρχαία πόλη των Αιγών (Βεργίνα), όπως προκύπτει από την ανασκαφή των τειχών της, που συνεχίζεται από το ΑΠΘ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Παναγιώτη Φάκλαρη.

Το τείχος της πόλης φέρει την υπογραφή του Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρου, ο οποίος επένδυσε εκεί μέρος του αμύθητου βασιλικού θησαυροφυλακίου που του κληροδότησε η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.

Παρουσιάζοντας χθες, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 30ής Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, το έργο τις τελευταίες δεκαετίας στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της ακρόπολης και των τειχών των Αιγών (Βεργίνα), ο κ. Φάκλαρης ανέφερε ότι «με την εξακρίβωση της πορείας του τείχους στην ανατολική πλευρά, η μέχρι σήμερα αντίληψή μας για την έκταση της αρχαίας πόλης άλλαξε, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν μεγαλύτερη από όσο θεωρούσαμε, κατά 60 στρέμματα.

Έτσι η συνολική έκταση της αρχαίας πόλης υπολογίζεται στα 768 στρέμματα». Μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί πέντε πύλες αξονικού και εφαπτόμενου στο τείχος τύπου και δεκαοκτώ πύργοι, ημικυκλικής και ορθογώνιας κάτοψης.

Οι θέσεις των πυλών δίνουν στοιχεία για την οργάνωση του εσωτερικού της πόλης, δεδομένου ότι από αυτές διέρχονταν δρόμοι που εξυπηρετούσαν τον οικισμό, για τους οποίους ωστόσο δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι στιγμής άλλα στοιχεία.

Ο κ. Φάκλαρης και η συνεργάτιδά του, Βασιλική Σταματοπούλου, είπαν από το βήμα της επιστημονικής συνάντησης ότι το τείχος της αρχαίας πόλης είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό οχυρωματικό έργο, του οποίου τα χαρακτηριστικά και τα ανασκαφικά στοιχεία δείχνουν ότι φέρει την υπογραφή του βασιλιά της Μακεδονίας Κασσάνδρου (315-297 π.Χ.).

Εντάσσεται ιστορικά στην εποχή που ο Κάσσανδρος επενδύει μέρος του θησαυρού από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου «στην οργάνωση του βασιλείου για την κατοχύρωση των εδαφών του έναντι του Δημητρίου Πολιορκητή, που αποτελούσε τη σημαντικότερη απειλή για την εξουσία του Κασσάνδρου στο διάστημα 307-302 π.Χ., στο οποίο ακριβώς τοποθετούν τα ευρήματά μας την ανέγερση του συγκεκριμένου τείχους».

Από τα συνολικά 3,3 χιλιόμετρα της περιμέτρου του τείχους αυτού, η πανεπιστημιακή ανασκαφή έχει αποκαλύψει περισσότερα από 2,75 χιλιόμετρα με ανασκαφικές τάφρους που ξεπερνούν τα 5,5 χιλιόμετρα.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο, μεγάλο τμήμα του οποίου σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης και παρουσιάζει πέρα από μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, άριστες δυνατότητες ανάδειξης και απόδοσής του στο κοινό», δήλωσε ο κ. Φάκλαρης.

Στο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη θα παρουσιαστούν συνολικά 89 ανακοινώσεις, ενώ από τη σημερινή ημέρα ξεχωρίζει η παρουσίαση της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Θωμαής Σαββόπουλου, για την αρχαία πόλη της Ευρωπού, εκεί όπου βρέθηκε ο αρχαϊκός κούρος, κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας, που χρονολογείται στα 650 π.Χ. και είναι το μοναδικό τέτοιο εύρημα στον βορειοελλαδικό χώρο. Μελετώντας 730 νομίσματα η κ. Σαββοπούλου επιβεβαιώνει ότι η κατοίκηση της πόλης καλύπτει έναν διευρυμένο χρονολογικό ορίζοντα, καθώς εκτείνεται από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Οπως είπε η κ. Σαββοπούλου στο «Εθνος», «τα νομίσματα με την ποσοστιαία μεγαλύτερη συμμετοχή στη νομισματική κυκλοφορία της πόλης τοποθετούνται στο β΄μισό του 4ου μ.Χ. αιώνα και εξής», ενώ συμπλήρωσε ότι η αρχαία πόλη της Ευρωπού γνώρισε δύο φάσεις ακμής, μία στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μία στην περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ethnos.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles