Ήταν πολύχρωμα και σε πολλές περιπτώσεις επιχρυσωμένα. Ο αληθινός κόσμος των αγαλμάτων ζωντανεύει στο Εθνικό Αρχαιολογικό στο πλαίσιο της δράσης Ανοιχτό Μουσείο
Ποια γλυπτά του θεωρούσε τα καλύτερα, είχε ρωτηθεί κάποτε ο Πραξιτέλης. «Αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας»,είχε απαντήσει. Ο κόσμος των αρχαίων αγαλμάτων, λοιπόν, δεν ήταν λευκός, όπως τα βλέπουμε σήμερα, αλλά πολύχρωμος. Συχνά, μάλιστα, πολλά γλυπτά ήταν επιχρυσωμένα.
Δυστυχώς ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος, τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.
«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: Ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»
Αυτό σκοπεύει να αναδείξει η παρουσίαση με τίτλο «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: Ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτό Μουσείο».
«Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Τι είναι το Ανοιχτό Μουσείο
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;
Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.
Στα εργαστήρια συντήρησης
Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα πραγματοποιούνται μία Πέμπτη το μήνα και ώρα 12.00 και περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.
Info:
Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.
thetoc.gr