Μέσα στο χώρο της Εθνικής Ανώτατης Σχολής Ορυχείων (MINES ParisTech), στο Παρίσι, βρίσκεται το άγνωστο, αλλά εντυπωσιακό, μουσείο ορυκτολογίας.
Εκεί, μπορούν οι επισκέπτες να δουν μία από τις πιο εξαιρετικές συλλογές πολύτιμων λίθων στον κόσμο που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Μαζί με αυτούς υπάρχουν διάφορα πετρώματα και μετεωρίτες.
Συνολικά, εκτίθενται ή είναι αποθηκευμένα 100.000 κομμάτια. Ολόκληρη η συλλογή έχει οργανωθεί αλφαβητικά ενώ υπάρχουν διευκρινίσεις στην εξαιρετική βιβλιοθήκη ορυκτών.
Η συλλογή των πολύτιμων λίθων, ξεκίνησε το 1530, όταν ο βασιλιάς Φρανσουά άρχισε να τους συλλέγει ως επίδειξη πλούτου, αλλά και ως επένδυση.
Κάτα την τρίτη δημοκρατία της Γαλλίας το 1887, οι κυβερνώντες για να απαλλαγούν από όλα τα σύμβολα της μοναρχίας, έβγαλαν στο σφυρί τα βασιλικά κοσμήματα, τα οποία διασκορπίστηκαν σε όλη τη Γαλλία.
Μια μικρή μερίδα, όμως, σώθηκε και δωρήθηκε σε τρία ιδρύματα: Στο Μουσείο του Λούβρου, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Εθνική Ανώτατη Σχολή Ορυχείων, με την διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πειραματικά δείγματα από τους φοιτητές.
Για περισσότερο από έναν αιώνα αυτά τα πετράδια φυλάσσονταν στα συρτάρια των παλιών ξύλινων ντουλαπιών, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του μουσείου.
Το 2016, οι βασιλικοί πολύτιμοι λίθοι, που κοσμούσαν τα στέμματα, προστέθηκαν τελικά στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.