Στην άγονη έρημο της βόρειας Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται ένας αρχαίος τάφος σκαλισμένος από ένα ενιαίο βράχο που υψώνεται σε ύψος περίπου τεσσάρων έως πέντε ορόφων. Ανεγέρθει πριν από χιλιάδες χρόνια από τους κατασκευαστές της αρχαίας Ελληνικής πόλης Πέτραςκαι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαία πέτρινα κτίσματα στην επιφάνεια του πλανήτη.
Εγκαταλελειμμένος στη μέση της ερήμου, ο αρχαίος τάφος είναι λαξευμένος σε ένα ενιαίο βράχο που είναι γνωστός ως Qasr al-Farid-ή το μοναχικό κάστρο.
Η ημιτελές δομή πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ειδικά στην εποχή των Ναβαταίων. Ο τάφος βρίσκεται κοντά στο Madain Saleh (επίσης γνωστό ως Hegra) περίπου 1.400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Ριάντ, και είναι ένας από τους 131 μνημειώδεις τάφους που κατασκευάστηκαν πριν από αιώνες στην περιοχή.
Το Qasr al-Faridείναι ένας από εκείνους τους μαγικούς αρχαίους τόπους όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και φέρνει αναμνήσεις από νομαδικές φυλές, και το μεγαλείο και τη σιωπή των μυθικών πόλεων της πέτρας.
Η εντυπωσιακή πρόσοψη του είναι στολισμένη με ψαμμίτη και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει πώς οι Ναβαταίοι λάξευαν τα κτίρια τους από πάνω προς τα κάτω.
Οι Ναβαταίοι ήταν ένας νομαδικός λαός που πέτυχαν την ευημερία κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αιώνα π.Χ., και του πρώτου μ.Χ. αιώνα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Ναβαταίοι ήταν ένα χωριό νομαδικών εμπόρων που μπορεί να προέρχονταν από μια περιοχή κοντά στην Υεμένη, ή από τη σημερινή Σαουδική Αραβία.
Παρά το γεγονός ότι ο τάφος δεν τελείωσε ποτέ, έχει παραμείνει σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στο ξηρό κλίμα. Ο τάφος καθώς και τα γύρω μνημεία, έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2008, και έγιναν το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας.
Η Jane Taylor επισημαίνει στο βιβλίο της Πέτρας και του χαμένου Βασίλειου των Ναβαταίων ότι οι Ναβαταίοι ήταν μία μεταξύ πολλών νομαδικών φυλών που περιπλανιόταν στην Αραβική Έρημο, όπου διακινούσαν τα κοπάδια τους, οπουδήποτε θα μπορούσαν να βρουν βοσκή και νερό. Αυτές οι νομάδες εξοικειώθηκαν με την περιοχή τους, και αγωνίστηκαν για να επιβιώσουν και τις κακές χρονιές όταν οι εποχιακές βροχοπτώσεις μειώνονταν.
2.500 χρόνια πριν, οι Ναβαταίοι άρχισαν να χτίζουν απίστευτες πόλεις-μεταξύ των οποίων και η μαγευτική πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, και ανάπτυξαν γεωργικές δραστηριότητες, την πολιτική, την τέχνη, τη μηχανική, και την αστρονομία.