Ποιος είναι ο Έλληνας που αποκάλυψε ότι το υπέροχο αγγείο του 360 π. Χ. του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη Πύθωνα είναι προϊόν λαθρανασκαφής και αποσύρθηκε από το ΜΕΤ
Για δεκαετίες βρισκόταν στη θέση του στις αίθουσες των Ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων του Metropolitan Museum of Art. Ο λόγος για ένα αγγείο 2.300 χρόνων με ζωηρά χρώματα που απεικονίζει το Θεό Διόνυσο πάνω σε μια άμαξα που την οδηγεί ένα Σάτυρος.
Σήμερα βρίσκεται σε εισαγγελικό γραφείο του Μανχάταν αφ’ ότου χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο αφαιρέθηκε βάσει αποδείξεων ότι αρπάχθηκε ως λάφυρο από τυμβωρύχους στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970. σύμφωνα με άρθρο των New York Times.
Οι ερευνητές της υπόθεσης εξέδωσαν ένταλμα στο MET στις 24 Ιουλίου έχοντας στην κατοχή τους φωτογραφίες κι άλλο αποδεικτικό υλικό για τη λαθρανασκαφή. Και το εντυπωσιακό είναι ότι πίσω από την υπόθεση αυτού του «ξεσκεπάσματος» βρίσκεται ένας Ελληνας: Ο άνθρωπος που έχει εντοπίσει περισσότερες από 1100 παράνομες αρχαιότητες από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον πλανήτη, δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης που από την έδρα του, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριζ, (που του πρότεινε να κάνει το Διδακτορικό του για το Διεθνές Κύκλωμα Αρχαιοκαπηλείας όταν στην πατρίδα του έμεινε άνεργος, μετά την αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου για τους κλεμμένους θησαυρούς του μουσείου Γκετί από το περίφημο αρχείο των Ρόμπιν Σάινς) εντοπίζει κλεμμένες αρχαιότητες ανά τον πλανήτη.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μεγάλη απώλεια για το ΜΕΤ μετά τον κρατήρα του Ευφρονίου, ένα από τα πιο θαυμαστά αποκτήματά του που επίσης αποδείχτηκε παράνομο που αφαιρέθηκε από εκεί τον Ιανουάριο του 2008. Το 2009 παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης στο πλαίσιο της έκθεσης Νόστοι.
«Το Μουσείο εργάζεται επιμελώς για να εξασφαλίσει μια δίκαια επίλυση του ζητήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Κένεθ Γουέιν.
Σύμφωνα με ότι πιστεύεται, το αγγείο πέρασε από τα χέρια του Τζιάκομο Μέντιτσι, ενός 79χρονου Ιταλού art dealer που συνελήφθη το 1997 και καταδικάστηκε το 2004 σε σχέση με λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.
Ο κ. Μέντιτσι, ωστόσο, αρνήθηκε σε τηλεφωνική του συνέντευξη με τους ΝΥΤ κάθε συμμετοχή του σε σχέση με το αγγείο που αποσύρθηκε – το οποίο, σημειωτέον, βρέθηκε στην κατοχή του Metropolitan μέσω δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s το 1989 έναντι του ποσού των 90.000 δολαρίων. Οι άνθρωποι του Sotheby’s επίσης αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το όνομα του εκείνου που τους προμήθευσε το βάζο επικαλούμενοι το απόρρητο.
Ειδικοί χρονολογούν το αγγείο το 360 π.Χ. και το αποδίδουν στον ΄Ελληνα καλλιτέχνη Πύθωνα, έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους αγγείων της αρχαιότητας. Χρησιμοποιήθηκε για τη μείξη οίνου με νερό. Είναι μάρτυρας μιας εποχής όπου οι ΄Ελληνες έκαναν αποικία στο Paestum της Καμπανίας νότια της Ρώμης αναγείροντας ναούς και δημιουργώντας απαράμιλλα αριστουργήματα της τέχνης όπως σημειώνουν οι NYT.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης πρωτοδημοσίευσε στοιχεία για την προέλευση του αγγείου το 2014 στο The Journal of Art Crime αλλά μετά από αλλεπάλληλες κρούσεις του στο ΜΕΤ κι αλλού που δεν είχαν ανταπόκριση, έπρεπε να φτάσει στις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ για να εισπράξει ότι «αυτό είναι μια σπουδαία υπόθεση» κι ότι «είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σπάνιο αντικείμενο έχει κλαπεί».
thetoc.gr