Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Νέα ευρήματα στην Ποσειδωνία της Μεγάλης Ελλάδας

$
0
0

Οι ανασκαφές που άρχισαν πριν από τρεις εβδομάδες στο Ιερό της Αθηνάς, στην Αγορά και σε οικία της αρχαϊκής περιόδου στην Ποσειδωνία, πλησιάζουν στο τέλος τους, ενώ νέες ανασκαφικές περίοδοι σχεδιάζονται για το 2019.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα νέα ευρήματα από το ιερό που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, όπου η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον Fausto Longo του Πανεπιστημίου του Salerno, σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά τις επεμβάσεις του Amedeo Maiuri, άνοιξε δύο ανασκαφικά σκάμματα νότια του ναού.

Υπήρξαν φόβοι ότι θα βρεθούν διαταραγμένα στρώματα ή σε κάθε περίπτωση ήδη ανασκαμμένα, αλλά οι μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια στα φυσικά αρχεία και οι πρόσφατες γεωφυσικές έρευνες που διεξήγαγαν οι Marilena Cozzolino και Vincenzo Amato πρότειναν κάτι διαφορετικό.

Ανασκαφές στο Ιερό της Αθηνάς στην Ποσειδωνία

Στην πραγματικότητα, η ανασκαφή επέτρεψε να ανακτηθεί ένα από τα αρχαιότερα ανασκαφικά σκάμματα που ανοίχθηκαν από τον Maiuri και να διερευνηθούν περιοχές που δεν είχαν εξερευνηθεί ποτέ πριν.

Μεταξύ των ανακαλύψεων ιδιαίτερης σημασίας είναι αντικείμενα της αρχαϊκής περιόδου, συπεριλαμβανομένων τμημάτων ενός ανάγλυφου χάλκινου δακτυλιδιού, πολυάριθμων αγγείων και αγαλμάτων από τερακότα του 6ου αιώνα π.Χ.. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο βραχίονας ειδώλου της θεάς Αθηνάς επίσης κατασκευασμένο από τερακότα. Επιπλέον, βρέθηκαν πολυάριθμα τεμάχια κεραμίδων και ένα υπέροχο ακροκέραμο ζωγραφισμένο με τη μορφή κεράτων (580-560 π.Χ.).

Βραχίονας που ανήκε πιθανότατα σε αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς,
κατασκευασμένο από τερακότα

Μάλιστα, το ακροκέραμο θα προστεθεί στα άλλα ακροκέραμα που έφερε στο φως ο Maiuri στη δεκαετία του 1930 και που ήδη αποδίδονται σε ναό της Αθηνάς παλαιότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα (500 π.Χ.).

To αρχαϊκό ακροκέραμο

Οι μελλοντικές ανασκαφές θα πρέπει τώρα να αποκαταστήσουν το περιβάλλοντα χώρο του ιερού της Αθηνάς, που μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν άγνωστο, και θα επιτρέψει μια νέα αφήγηση του ιερού, ειδικά του παλαιότερου, που ανάγεται στις πρώτες γενιές των κατοίκων της αρχαίας πόλης. Η φετινή ανασκαφή έδειξε ότι αυτή η πρόκληση είναι τώρα δυνατή.

Στην περιοχή της Αγοράς, η ανασκαφή υπό τη διεύθυνση του Emanuele Greco του Ιδρύματος Paestum, έχει ερευνήσει τμήμα κτίριου με στοά της ύστερης δημοκρατικής εποχής.

Ανασκαφές στη περιοχή της Αγοράς της Ποσειδωνίας

Η ανασκαφή επικεντρώθηκε σε δωμάτιο ανοιχτό προς τη στοά, αποκαλύπτοντας έναν τοίχο διαχωρισμού που το χωρίζει σε δύο διαμερίσματα. Στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα μεγάλο θαμμένο δοχείο αποθήκευσης (dolium). Επίσης, σε αυτό τον τομέα, αναμένεται να προσδιοριστούν στρώματα που χρονολογούνται στην αρχαϊκή και κλασική αγορά της πόλης, η οποία αργότερα καλύφθηκε από το ρωμαϊκό forum.

H ανασκαφή του dolium

Τέλος, το Eastern University της Νάπολης συνέχισε την ανασκαφή αρχαϊκής οικίας, μία από τις μοναδικές του είδους που βρίσκονται σε πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας.

H ανασκαφή της αρχαϊκής οικίας στη Ποσειδωνία

H ανασκαφή της αρχαϊκής οικίας στη Ποσειδωνία

Η ανασκαφή έφερε στο φως στρώματα που μπορεί να χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και μια μεγάλη αίθουσα, άνω των 30 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένη με ένα εσωτερικό πέτρινο κανάλι για τη ύδρευση της οικίας. Η Laura Ficuciello, η οποία διευθύνει την ανασκαφή, ελπίζει να αποκαλύψει ολόκληρο το κτίριο και, αν είναι δυνατό, να βρει και τις οικίες των ιδρυτών της Ποσειδωνίας.

Πηγές: The Archaeology News Network, Ανασκαφή


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles