Το Μουσείο της Ακρόπολης από την πρώτη στιγμή που εγκαινιάστηκε, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον καθαρισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με χρήση τεχνολογίας λέιζερ, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων, τη στερέωση των επισφαλών περιοχών του μαρμάρου, τη δομική αποκατάσταση και την τεκμηρίωση της διατήρησης των γλυπτών.
Επιθυμώντας μάλιστα να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης, επέλεξε να μην απομακρύνει τις Καρυάτιδεςαπό τις αίθουσες του, οπότε με αυτό τον τρόπο δεν θα υπέβαλε τα γλυπτά στην περιπέτεια μιας επιπλέον μεταφορά.
Η διαδικασία συντήρησης των Καρυάτιδωνκαταγράφηκε σε βίντεο, χαρίζοντας στον θεατή μια ουσιαστική και σημειολογική σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμόςκαι η νεοελληνική τεχνολογία σε αγαστή σύμπραξη μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.
Στο απόσπασμα που ακολουθεί, έχετε τη δυνατότητα να δείτε πώς έγινε η συντήρηση της Καρυάτιδας Α, η οποία έφερε ένα παχύ στρώμα αιθάλης από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που απομακρύνθηκαν από το πεντελικό μάρμαρο με το πρωτότυπο σύστημα λέιζερ, που σχεδιάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ της Κρήτης.
Η όλη εικόνα μάλιστα του σημείου όπου εκτίθενται οι Καρυάτιδεςθυμίζει ένα πολύ εξελιγμένο χειρουργείο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.