Δάσκαλος και άρχοντας των ουρανών των Άνδεων, που με ανοιχτά τα φτερά του φτάνει τα τρία μέτρα μήκος και σε αρμονία με το λευκό κολάρο του, παράγει ένα συναρπαστικό θέαμα και ένα αίσθημα απόλυτης ελευθερίας στα ύψη.
Σήμερα είναι δυνατόν να γίνεις μάρτυρας του κόνδορασε όλο του το μεγαλείο σε πολλές ορεινές περιοχές του Περού.
Μια θεότητα για την κουλτούρα των Ίνκας, ιστορικά θεωρούμενη ως ιερό πτηνό στο Περού, ο κόνδορας των Άνδεωνέχει μαρτυρήσει την προέλευση και το μεγαλείο διαφόρων πολιτισμών αποκτώντας έναν συμβολικό ρόλο σε πολλούς από αυτούς, τον βλέπουμε ακόμη και σε κεραμικά, πίνακες και αργαλειούς. Οι Ίνκας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς του και έλεγαν ότι: είναι μια θεότητα υπεύθυνη που φέρνει τον ουρανό και τη Γη μαζί.
Αυτή η μυστικιστική σχέση καταδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς ναούς του Machu Picchu όπου η φιγούρα του κόνδορα βρίσκεται με λεπτομέρεια χαραγμένη σε μια μεγάλη πέτρα. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η δομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βωμός των θυσιών, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι οι κόνδορες εκεί μπόρεσαν να ανεβάσουν το πνεύμα των νεκρών στον ουρανό.
Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία των Άνδεων, αυτό το χιλιετηριώδες είδος ανήκει σε μια ιερή τριάδα μαζί με το κούγκαρ και το φίδι, που εκπροσωπούσε τον ουρανό, τη γη και τον κόσμο των νεκρών, αντίστοιχα. Σήμερα, πολλά Περουβιανά χωριά γιορτάζουν παραδοσιακές τελετουργίες γνωστές ως Yawar Fiesta ή Γιορτή του Αίματος, όπου ο Κόνδορας λειτουργεί ως βασικός πρωταγωνιστής.