Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Η κατάρα του Φαραώ

$
0
0

Η κατάρα των Φαραώτης Αιγύπτου έχει από καιρό ξεσηκώσει το ενδιαφέρον του κοινού και των Αιγυπτολόγων, και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας Δρ Zahi Hawass υπενθύμισε παράξενα «περιστατικά» που συνέβησαν κατά τη διερεύνηση της μούμιας του Τουταγχαμών.

Γνωστός με αγάπη σε όλο τον κόσμο ως Βασιλιάς Τουταγχαμών, η Φαραώ της 18ης Δυναστείας είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο βασιλικό πρόσωπο της αρχαίας Αιγύπτου. Η ανακάλυψη του τάφου του από τον Χάουαρντ Κάρτερ στις 26 Νοεμβρίου του 1922 έπληξε τον κόσμο, και μέσα σε λίγους μήνες από το άνοιγμα της σαρκοφάγου του βασιλιά, έξι αρχαιολόγοι πέθαναν, καθώς και ο Λόρδος Carnarvon - ο χορηγός της αποστολής.

Το μυστήριο έγινε γνωστό ως Κατάρα των Φαραώ, αφού αναφορές εκείνη την εποχή ισχυρίστηκαν ότι στον τάφο ήταν χαραγμένη μία κατάρα που υπόσχεται ότι «ο θάνατος θα έρθει με ταχεία φτερά σε αυτόν που διαταράσσει την ειρήνη του βασιλιά».

Όπως κάθε αστικός μύθος, η φερόμενη κατάρα εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών. Διαβάστε παρακάτω τους 9 ανθρώπους που είχαν μια ατυχή εξέλιξη και μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε την ισχή του φαραώ:

1. George Herbert, 5ος κόμης του Carnarvon

Ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανασκαφή του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών ήταν ο πρώτος που υπέκυψε στην υποτιθέμενη κατάρα. Ο Λόρδος Carnarvon τσιμπήθηκε από κουνούπι σε μια πληγή κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και κατέληξε να πεθαίνει από δηλητηρίαση στο αίμα λίγο αργότερα. Αυτό συνέβη λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του τάφου και μόλις έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της συζήτησης των ΜΜΕ σχετικά με την ”κατάρα της μούμιας”, η οποία θεωρήθηκε ότι πλήττει οποιονδήποτε συνδέεται με τη διατάραξη της ησυχίας της μούμιας. Ο θρύλος λέει ότι όταν πέθανε ο Λόρδος του Carnavon, όλα τα φώτα στο σπίτι του έσβησαν μυστηριωδώς.

Στα δεξιά, ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος Howard Carter και στα αριστερά, ο πάτρωνάς του, ο Λόρδος George Herbert.

2. Σερ Bruce Ingham

Ο Howard Carter, ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο, έδωσε ένα πρες πεπιέ στο φίλο του Bruce Ingham ως δώρο. Το πρες πεπιέ όμως, ήταν ένα μουμιοποιημένο χέρι που φορούσε ένα βραχιόλι στο οποίο θεωρείται ότι ήταν γραμμένη η φράση, «καταραμένος αυτός που κινεί το σώμα μου». Το σπίτι του Ingham κάηκε ολοσχερώς λίγες μέρες μετά την παραλαβή του δώρου και όταν προσπάθησε να το ανοικοδομήσει χτυπήθηκε από μια πλημμύρα.

3. George Jay Gould

Ο Gould ήταν ένας πλούσιος Αμερικανός οικονομικός διευθυντής και διευθυντής σιδηροδρόμων που επισκέφθηκε τον τάφο του Τούταγχαμ το 1923 και άρχισε να νιώθει άρρωστος σχεδόν αμέσως μετά. Δεν ανάρρωσε ποτέ και πέθανε από πνευμονία λίγους μήνες αργότερα.

4. Aubrey Herbert

Λέγεται ότι και ο αδελφός εξ αγχιστείας του Λόρδου Herbert έπασχε από την κατάρα του βασιλιά Τουταγχαμών λόγω συγγένειας. Ο Aubrey Herbert γεννήθηκε με μια εκφυλιστική κατάσταση των ματιών και έμεινε εντελώς τυφλός στα γεράματα. Ένας γιατρός πρότεινε ότι τα σάπια, μολυσμένα δόντια του παρεμπόδιζαν με κάποιο τρόπο την όρασή του και ο Χέρμπερτ έβγαζε κάθε ένα δόντι από το στόμα του σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει το βλέμμα του. Δεν λειτούργησε. Πέθανε μάλιστα από σηψαιμία ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης, μόλις πέντε μήνες μετά το θάνατο του υποτιθέμενου καταραμένου αδελφού του.

5. Hugh Evelyn-White

Ο βρετανός αρχαιολόγος Evelyn-White, επισκέφθηκε τον τάφο του φαραώ και πιθανότατα να βοήθησε στην ανασκαφή του. Μέχρι το 1924 είχε δει πάνω από 24 συνεργάτες του να πεθαίνουν και λίγο μετά ο Evelyn-White κρεμάστηκε - προτού περάσει τη θηλιά, όμως, έγραψε με το αίμα του, «έχω υποκύψει σε μια κατάρα που με αναγκάζει να εξαφανιστώ».

6. Aaron Ember

Ο Αμερικάνος Αιγυπολόγος Aaron Ember ήταν φίλος με πολλούς από τους ανθρώπους που ήταν παρόντες όταν άνοιξε ο τάφος , συμπεριλαμβανομένου του Λόρδου Carnarvon. Ο Ember πέθανε το 1926, όταν το σπίτι του στη Βαλτιμόρη κάηκε σε λιγότερο από μια ώρα, αφού είχαν οργανώσει ένα δείπνο με φίλους. Θα προλάβαινε να σωθεί , αλλά η σύζυγός του τον ενθάρρυνε να διασώσει ένα χειρόγραφο που δούλευε, ενώ εκείνη έσωζε το γιο τους. Δυστυχώς, όλοι αλλά και η υπηρέτρια της οικογένειας πέθαναν στην καταστροφή. Το όνομα του χειρογράφου του Ember; Το Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών.

7. Richard Bethell

Φαίνεται πως όσοι συναναστρέφονταν με τον λόρδο Herbert την πάτησαν. Ο Bethell ήταν ο γραμματέας του Λόρδου και ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Carter που μπήκε στον τάφο. Πέθανε το 1929 κάτω από ανεξήγητες συνθήκες: Βρέθηκε πνιγμένος από ασφυξία στο δωμάτιό του σε μια λέσχη ανδρών του Λονδίνου. Λίγο αργότερα, η Nottingham Post συλλογίστηκε: «Η ιδέα ότι ο Richard Bethell θα υπέφερε από την ”κατάρα” πρωτο-συστάθηκε πέρυσι, μετά από μια σειρά από μυστηριώδεις πυρκαγιές στο σπίτι του, στο οποίο φυλάγονταν μερικά ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών». Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε καμία σύνδεση μεταξύ των ευρημάτων και του θανάτου του Bethell.

8. Σερ Archibald Douglas Reid

Δεν ήταν μόνο οι εκσκαφείς στην αποστολή που έπεσαν θύμα της κατάρας. Ο Reid ήταν ένας ακτινολόγος που τράβηξε ακτινογραφίες της μούμιας πριν την παραδώσει στις μουσειακές αρχές. Αρρώστησε την επόμενη μέρα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

9. James Henry Breasted

Ο Breasted, ένας άλλος διάσημος Αιγυπτολόγος της εποχής του, συνεργάστηκε με τον Carter όταν άνοιξε τον τάφο. Λίγο αργότερα, φέρεται να επέστρεψε στο σπίτι για να διαπιστώσει ότι το καναρίνι του είχε φαγωθεί από μια κόμπρα - και είχε παραμείνει μέσα στο κλουβί. Δεδομένου ότι η κόμπρα είναι σύμβολο της αιγυπτιακής μοναρχίας και ένα μοτίβο που οι βασιλιάδες φορούσαν στις κεφαλές τους ως ένδειξη ηγεσίας και προστασίας, αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σημάδι. Ο Breasted πέθανε αρκετά αργότερα, το 1935, ωστόσο ήταν αμέσως μετά από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο.

10. Howard Carter

Ο ίδιος ο Carter, ο αρχαίολόγος που άνοιξε τον τάφο, ήταν αυτός που δεν υπέφερε ποτέ από κάποια μυστηριώδη, ανεξήγητη ασθένεια, ούτε το σπίτι του έπεσε θύμα φωτιάς ή άλλης καταστροφής. Πέθανε από λέμφωμα στην ηλικία των 64 ετών. Ο τάφος του μάλιστα γράφει: «Μακάρι το πνεύμα σου να παραμείνει ζωντανό, μακάρι να περάσεις εκατομμύρια χρόνια, εσύ που αγαπάς τη Θήβα (της Αιγύπτου), καθισμένος με το πρόσωπο στραμμένο στον βόρειο άνεμο, το βλέμμα σου να συγκρατεί την ευτυχία». Ίσως οι Φαραώ να μην ήθελαν να τον καταραστούν τελικά.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles