Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Οι πιο γνωστές ιστορίες κρυμμένων θησαυρών στην Ελλάδα

$
0
0

Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες μπορεί να είναι οι πιο γνωστές ιστορίες κρυμμένων θησαυρών στην Ελλάδα;

Λίγο μετά την Κατοχή και το τέλος του πολέμου, ο Συνταγματάρχης Μαξ Μέρντεν υψηλόβαθμο στέλεχος Ναζί υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στη μεταφορά 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς.

Τον Μάιο του 1957 έφθασε ως τουρίστας για να αναζητήσει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έναν κρυμμένο θησαυρό από τις αρπαγές που είχαν γίνει εις βάρος των περιουσιών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης η συνολική αξία του οποίου σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα άγγιξε τα 125 εκατομμύρια χρυσά φράγκα.

​Ένα μέρος είχε σταλεί την εποχή της Κατοχής στη Ναζιστική Γερμανία ενώ ένα μέρος του θησαυρού είχε θαφτεί. Φθάνοντας τον Μάιο του 1957 στη Θεσσαλονίκη ως τουρίστας ο Μαξ Μέρντεν αναγνωρίστηκε από κάποια θύματα βασανισμού και συνελήφθη. Είχε έρθει για να βρει και να πάρει το θησαυρό.

​Μετά από τη φυλάκισή του και την αποφυλάκισή του συνέχισε να σκάβει και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες επέστρεψε στη Γερμανία κατά μερικές χιλιάδες χρυσές λίρες πλουσιότερος.

​Ο «Δήμιος της Θεσσαλονίκης» όπως ήταν το προσωνύμιό του είχε τους σωστούς χάρτες. Ο Μαξ Μέρντεν απασχόλησε την χώρα μας και μεταθανάτια όταν το 2000 υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από διαφόρους χρυσοθήρες που αναζητούσαν τον εβραϊκό θησαυρό που σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της Φοινικούντας Μεσσηνίας, αφού αυτό λέγεται πως είχε εκμυστηρευτεί σε έναν συγκρατούμενό του ο Μέρντεν όταν ήταν στη φυλακή για να έχει προστασία. Ο θησαυρός δεν βρέθηκε ποτέ.

Χάρτες, πυξίδες, μεταλλικοί ράβδοι, μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και πολύτιμων λίθων, σκαπτικά μηχανήματα, αλλά και μαρτυρίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και γενιά σε γενιά συνθέτουν τα βασικά κομμάτια του παζλ της δραστηριότητας των σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς στην Ελλάδα.

Ο θησαυρός του Αλή Πασά

Μια από τις πιο θρυλικές ιστορίες κρυμμένου θησαυρού είναι αυτή που θυμίζει τα παραμύθια του Αλαντίν. Ο θησαυρός του Αλή Πασά. Είναι ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους θρύλους, που συγκινεί ακόμη και στις μέρες μας. Σεντούκια με χρυσές λίρες, πολύτιμοι λίθοι και βυζαντινά κειμήλια περιλαμβάνονται στον θησαυρό που έκρυψε σε διάφορα σημεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ο Αλή Πασάς.

​Μέχρι και ένα πέτρινο ιστορικό γεφύρι στην Καρδίτσα πήγαν να γκρεμίσουν οι κυνηγοί του θησαυρού αλλά «τζίφος» όπως λένε στα χωριά της περιοχής. Βέβαια οι διαδώσεις για τον θησαυρό του Αλή Πασά με τα χρόνια ξεπέρασαν την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και έφθασαν μέχρι Κέρκυρα και Λευκάδα! Πριν από χρόνια και συγκεκριμένα το 2012 ένας Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας ο Βαγγέλης Δήμας πήρε άδεια από το δήμο Καλαμπάκας και έσκαψε με μηχανήματα στο χωριό Βασιλική αλλά αντί για χρυσό αυτό που βρήκε ήταν νερό.

Η γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια

Άλλος ένας θρύλος που έχει κάνει τους απανταχού χρυσοθήρες να χάνουν τον ύπνο τους. Η ιστορία ξεκινά από την Ιεράπετρα της Κρήτης όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ισχυρίστηκαν ότι βρήκα ένα συμπαγές κομμάτι χρυσού σε μορφή γουρούνας με εφτά χρυσά γουρουνάκια να ολοκληρώνουν το κομμάτι του χρυσού.

​Όπως οι διαδώσεις και οι φήμες ανέφεραν ότι στη Δεκέλεια Αττικής υπήρχαν κασόνια με χρυσό μεταξύ των οποίων και η χρυσή γουρούνα με τα γουρουνάκια. Στην Έδεσσα όπου έχουν σπεύσει εκατοντάδες «Ιντιάνα Τζόουνς» αναζητούν το υπεραιωνόβιο δένδρο στις ρίζες του οποίου είναι κρυμμένος ο θησαυρός, ενώ στην Λαμία ισχυρίζονται οι παλιοί ότι κάτω από την πλατεία του Λαού υπάρχει ο χρυσός.

Ο θησαυρός του Κιαμίλ-Μπέη και το σπαθί του Παλαιολόγου

Ο Κιαμίλ-Μπέης ήταν ο πασάς της Κορίνθου και ένας από τους πλουσιότερους Τούρκους του Μοριά. Κατά την επανάσταση συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η περιουσία που είχε αποκτήσει, σύμφωνα με οθωμανικά στοιχεία του 1800 συμπεριελάμβανε χρυσές λίρες, ατόφιο χρυσάφι, πολύτιμους λίθους αλλά και χρυσά κοσμήματα. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο θησαυρός αυτός δεν έχει βρεθεί και σε τακτές χρονικές περιόδους οι χρυσοθήρες ξαμολιούνται για να τον εντοπίσουν. Από την Κόρινθο και το Κιάτο μέχρι και την Τρίπολη αναζητούν τον περίφημο θησαυρό του Κιαμίλ- Μπέη χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάτι.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον συγκεκριμένο θησαυρό. Πολλές μαρτυρίες και «πληροφορίες» αναφέρουν ότι κάπου σε κάποια σπηλιά η τρύπα στο έδαφος υπάρχει και ο αυτοκρατορικό σπαθί του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το οποίο είχε κεντηθεί με μεγάλους πολύτιμους λίθους.

Τα λάφυρα του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου

Στην περιοχή της Φθιώτιδας, που δρούσε ο περίφημος λήσταρχος Παπακυριτσόπουλος, λέγεται ότι όσα κλοπιμαία συγκέντρωνε τα έθαβε στην δασώδη περιοχή της Οίτης. Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος δεν είχε προλάβει να ξεθάψει το θησαυρό πριν πεθάνει από τα πυρά των αστυνομικών αρχών της εποχής. Και κάπως έτσι, οι σημερινοί Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνουν και ψάχνουν και ξαναψάχνουν, αλλά μάταια.

Οι θησαυροί της Ροδόπης

Η Ροδόπη αποδεικνύεται το απόλυτο hot spot των wanna be Ιντιάνα Τζόουνς που σπεύδουν στην περιοχή αναζητώντας με τα κατάλληλα μηχανήματα χρυσαφικά και λίρες. Σύμφωνα με τον θρύλο ο ένας θησαυρός έχει να κάνει με την περιουσία του Καρά Αλή όπου κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρτορίας συγκέντρωσε χρυσαφικά, λίρες και ασημικά από ληστείες τα φόρτωσε σε εφτά καμήλες και τα έβαλε μέσα σε μία σπηλιά κάπου στην Ροδόπη.

​Ο θρύλος λέει πως ο Καρά Αλή έφραξε την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο, με αποτέλεσμα όσοι βλέπουν σήμερα σπηλιά με βράχο στην Ροδόπη να σκέφτονται πως εκεί ίσως βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός. Η άλλη ιστορία έχει να κάνει με τον κομιτατζή Πέτκοφ. Ο Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ ή Αποστόλ Βοεβόδας πραγματοποιούσε εξορμήσεις από τα βουνά της Κομοτηνής. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μέσα σε χαράδρες, σπηλιές ή λοφίσκους έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία που έβγαλε από τις ληστείες.

Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά της Πρέβεζας, αναζητούσαν μέχρι και πριν από κάποια χρόνια τον θησαυρό του Πύρρου, ο οποίος έδωσε εντολή να θαφτούν εκεί τα πλούτη του. Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς των Μολοσσών και ο θρύλος λέει πως όταν πολεμούσε στην Ιταλία και κατάλαβε ότι ίσως δεν ζήσει έδωσε εντολή να θαφτούν οι θησαυροί του στα βουνά της Πρέβεζας. Κανένας όμως δεν έχει εντοπίσει τον πολύτιμο θησαυρό.

Ο θησαυρός του Λύκου στην Πελοπόννησο

Στο Μαίναλο Αρκαδίας, ο θρύλος λέει ότι έχει θαφτεί ο θησαυρός του ξακουστού λήσταρχου Λύκου ή Λύγγου, του οποίου η δράση στην περιοχή, χρονολογείται περί τις αρχές του 19ου αιώνα. Το καλοκαίρι του 2000 δυο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από την περιοχή έφεραν υπερσύγχρονο μηχάνημα για να σκανάρουν στον Μαίναλο αλλά ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας.

​Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος είχε σημαντικές ποσότητες χρυσού σε λίρες αλλά και πολύτιμους λίθους τα οποία έθαβε σε κασόνια στις διάφορες υπόγειες στοές του Μαίναλου. Στην ευρύτερη περιοχή λέγεται ότι και ο καπετάν Πέρδικας του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού έκρυβε στις στοές του βουνού χρυσές λίρες.

Η διαμαντένια εκκλησία

Μια πληροφορία που εξ αρχής φάνταζε απίστευτη οδήγησε έξι χρυσοθήρες στην Δικαιοσύνη. Οι φήμες λένε ότι ένας ηλικιωμένος ή ένα μέντιουμ κατ’αλλους, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία ότι στη θέση Βρύση Σεϊντή στο όρος Σύμβολο, έξω από το Μυρτόφυτο Καβάλας, υπάρχει θαμμένη μια διαμαντένια εκκλησία.

​Οι έξι χρυσοθήρες προερχόμενοι από Καβάλα, Ξάνθη και Γιάννενα, που ήξεραν το μυστικό έσκαβαν για τρία χρόνια ανοίγοντας μια σήραγγα μήκους 12 μέτρων μέσα στο βουνό και σε χώρο που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός, χρησιμοποιώντας μέχρι και εκρηκτικά χωρίς όμως να βρουν τον πολυπόθητο θησαυρό. Τον Ιούνιο του 2011 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη. Πέντε χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016 καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε 11 χρόνια κάθειρξη με αναστολή.

Οι λίρες των Βρετανών Στην Ήπειρο

Από τους θησαυρούς που έχουν κάνει μεγάλο ντόρο στην Ήπειρο είναι οι χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί σύμμαχοι για να ενισχύσουν την Ελληνική Αντίσταση. Πολλά όμως από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν κατά καιρούς.

Βέβαια εκτός από τις παραπάνω πιο γνωστές ιστορίες για χρυσοθήρες υπάρχουν και άλλες μικρές με τις περισσότερες να έχουν να κάνουν με Θεσσαλία, Ήπειρο και βόρεια Ελλάδα. Κατά τόπους υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για κάποιον πλούσιο μαχαραγιά που έκρυψε το θησαυρό του με κάποιους χρυσοθήρες να φτάνουν στο σημείο να γκρεμίσουν σπίτια για να ψάξουν στα θεμέλια ή να σκάψουν εκκλησίες για τον κρυμμένο θησαυρό. Όσο οι θρύλοι μένουν ζωντανοί τόσο οι χρυσοθήρες θα αναζητούν το όνειρο.

Πηγή: protothema


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles