Μια φουτουριστική πύλητοποθετήθηκε σε δύο πόλεις που απέχουν μεταξύ τους 424 χιλιόμετρα, κι όμως οι κάτοικοί τους μπορούν να χαιρετίσουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, χάρη στο μοναδικό αυτό πρότζεκτ.Η κοινωνία εξελίσσεται αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις ενάντια σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, που ντύνονται διαφορετικά, που μιλούν διαφορετικά από εμάς.
Το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο και ο κόσμος, αλλά χρειάζεται σύγχρονες λύσεις. Πρόσφατα, μια φουτουριστική «πύλη» που άνοιξε σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις, το Βίλνιους και του Λούμπλιν, δημιουργήθηκε με αυτό το σκεπτικό: να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο αυτών λαών, μια ιδέα που έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους χρήστες των social media.
Η πύλη έχει κυκλικό σχήμα που συμβολίζει τη μηχανή του χρόνου και στην επιστημονική φαντασία αντιπροσωπεύει τον χώρο και τον χρόνο.Αυτή η εικονική «γέφυρα» μεταξύ της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, του Βίλνιους και μία από τις παλαιότερες πολωνικές πόλεις, το Λούμπλιν, είναι η πρώτη του είδους της. Στο Βίλνιους, η πύλη βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό ενώ στο Λούμπλιν, στο Plac Litewski.
Αυτές οι δύο πόλεις έχουν ιστορική σύνδεση καθώς η Ένωση του Λούμπλιν υπογράφηκε την 1η Ιουλίου 1569 μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην πόλη αυτή. Μάλιστα, από την ένωση δημιουργήθηκε ένα ενιαίο κράτος, η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η δημιουργία της πύλης μεταξύ αυτών των δύο πόλεων ήταν εντελώς τυχαία, όπως δήλωσαν οι δημιουργοί της στο Bored Panda.
Πώς «λειτουργεί» η πύλη
Οι «πύλες» διαθέτουν οθόνες και κάμερες για να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από την άλλη πόλη. Η προβολή μάλιστα στην οθόνη, είναι παρόμοια με αυτό που βλέπουν οι αστροναύτες όταν κοιτάζουν από ψηλά τον κόσμο. Ονομάζεται «φαινόμενο επισκόπησης» και οι αστροναύτες το βιώνουν όταν βλέπουν τη Γη από το διάστημα.Η πύλη, προς το παρόν, είναι χωρίς ήχο, δηλαδή δεν μπορείς να συνομιλήσει με τον απέναντί σου, καθώς θα ήταν τεχνικά δύσκολο να έχει ήχο 24/7, είναι όμως εφικτό και θα γίνει σε ειδικές εκδηλώσεις.Παρ’ όλα αυτά, οι δημιουργοί του έργου πιστεύουν ότι ο κόσμος θα βρει τρόπο επικοινωνίας. Παρατήρησαν μάλιστα πως πολλοί στέλνουν φιλιά, χαιρετούν ή κάνουν γκριμάτσες, άρα, κατά κάποιον τρόπο, αλληλεπιδρούν.
Όπως λέει η ομάδα πίσω από το πρότζεκτ, «φαίνεται πως τα εσωτερικά ψυχολογικά εμπόδια εξαφανίζονται μπροστά στην πύλη και ο κόσμος αλληλεπιδρά και είναι φιλικοί μεταξύ τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρειάζονται ενθάρρυνση και πλησιάζουν την πύλη με περιέργεια ή ίσως απλά επιθυμούν ανθρώπινη σύνδεση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας». Πιστεύουν επίσης ότι εάν μπορούσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι από τις δύο πόλεις, αυτό θα δημιουργούσε δυσκολίες και ίσως να μην ήταν όλοι τόσο χαλαροί.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η πύλη
Ο κύριος σκοπός του έργου είναι να συνδέει τους ανθρώπους. Στην επίσημη ιστοσελίδα λέει: «Περιβάλλουμε τους εαυτούς μας μόνο με εκίνους που βρίσκονται κοντά μας και μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση σταθερότητας και άνεσης. Περιορίζει όμως την παγκόσμια προοπτική σε έναν στενό εσωτερικό κύκλο. Αργά αλλά σταθερά, αυτός ο χώρος ξυπνά ανασφάλειες έναντι εκείνων που είναι εκτός αλλά και μια τέλεια δικαιολογία για να είναι κανείς απρόσεκτος με τον κόσμο που του ανήκει. Κάθε μέρα υπάρχει λιγότερος χώρος για διάλογο, ενσυναίσθηση και συμπόνια. Είναι τόσο εύκολο να πιστέψεις ότι ο καθένας από εμάς είναι ένα κύμα και να ξεχάσεις τον ωκεανό. Ας ξεπεράσουμε αυτή την αίσθηση του χωρισμού και ας γίνουμε πρωτοπόροι της ενότητας».
Η πύλη αυτή πάντως έχει κατακτήσει την καρδιά των χρηστών των social media, με την ανάρτηση στο Reddit να δέχεται πάνω από 140.000 likes σε λιγότερο από μία ημέρα. Κάποιοι αστειεύτηκαν ότι μπορεί να πρόκειται για το Stargate και πως εάν το περάσεις, θα καταλήξεις στην Πολωνία. Κάποιοι άλλοι βρήκαν εξαιρετικό το πρότζεκτ ενώ οι περισσότεροι ζήτησαν να γίνει και σε άλλες πόλεις. Ένας έγραψε: «Είναι γλυπτό ή είναι μια πελώρια βιντεοκλήση μέσω Zoom;».
Οι προκλήσεις του έργου
Το έργο πάντως είχε τις προκλήσεις του. «Πρώτον, ήταν μια πρόκληση η δημιουργία ενός σχεδίου για την Πύλη, που να είναι μίνιμαλ και απλό αλλά ικανό να χωρέσει όλα τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά μέσα καθώς και να αποτραπούν βανδαλισμοί ή αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» αναφέρουν οι δημιουργοί του.
A unique #PORTAL🌌 now connects #Vilnius🇱🇹 with #Lublin🇵🇱. This portal serves as a bridge between the two cities and a unique opportunity to connect, share and inspire people on the other side. #GoVilnius - @GoVilniuspic.twitter.com/WUQdR7vlfY
— Lithuania MFA (@LithuaniaMFA) May 30, 2021
Όσο για την υλοποίησή του, μετά από πολλές δοκιμές, επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί «σκυρόδεμα, ανοξείδωτο ατσάλι και γυαλί για την κατασκευή αυτής της πύλης πλάτους 3 μέτρων και βάρους 11 τόνων».
Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα ταξίδια απαγορεύονταν λόγω του κορωνοϊού. Οι δημιουργοί του δούλευαν στο πρότζεκτ επί 5 χρόνια και τώρα πιστεύουν ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για να την παρουσιάσουν δημόσια, όταν όλοι είναι τόσο απομονωμένοι και λαχταρούν μια μικρή γεύση από κάτι νέο.
Πηγή: iefimerida