Ο άνθρωπος των αρχαίων χρόνων προσπάθησε να προσεγγίσει τις Ολύμπιες κορυφές, για να αποδώσει τιμές και θυσίες στους θεούς του. Η παρουσία του στα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου μαρτυρήθηκε από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Πλούταρχος που περιγράφει θυσίες και γραφόμενα πάνω σε στάχτες, περιγράφηκε από νεότερους περιηγητές και σύγχρονους ορειβάτες που ανέφεραν αρχαιότητες σε διάφορες κορυφές (Σκολιό, Κακάβρακας, Μεταμόρφωση κ.ά.), βεβαιώθηκε σε κατάλοιπα κατασκευών και ευρήματα κορυφών όπως ο Άγιος Αντώνιος.
Στο έντονο ανάγλυφο του Ολύμπου διαδραματίστηκαν τα πιο διάσημα επεισόδια της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Στον ορεινό όγκο του συγκεντρώθηκαν λατρείες πανάρχαιες για να συνθέσουν το αρχαιοελληνικό Πάνθεο. Στις πιο ψηλές κορυφές του εκτυλίχθηκαν μάχες θεογονικές, όπως η Τιτανομαχία και η Γιγαντομαχία.
Οι ίδιες κορυφές έκρυψαν ανάμεσα στα σύννεφα τον θρόνο του Δία, έγιναν πεδίο συγκρούσεων, καβγάδων και θεϊκών γλεντιών, διαβουλεύσεων και συμβουλίων που έκριναν τις μοίρες θνητών και αθανάτων. Στο πολύπτυχο του Ολύμπου φτιάχθηκαν από τον Ήφαιστο τα παλάτια όλων των θεών. Στις χαράδρες και τις πηγές του, άφησαν αχνά τα πατήματά τους αέρινες Νύμφες. Στις πλαγιές του άσκησε την τέχνη του ο Ορφέας και οι Εννέα Μούσες. Ο Όλυμπος τραγουδήθηκε από αοιδούς, υμνήθηκε από τον Όμηρο, εξιστορήθηκε από τον Ησίοδο, έγινε σύμβολο εμβληματικό του πολιτισμού, σύμβολο παγκόσμιο.
«Ο Όλυμπος μας φώναζε από τόσον καιρό... Η ομορφιά του δεν είναι μόνο στη φύση. Δεν είναι μόνο γιατί είναι βαθύς, γιατί είναι γιγάντιος, γιατί βρέχει τα πόδια του στον ουρανό και από εκεί τινάζεται σε 3.000 μέτρα ύψος. Η ομορφιά του Ολύμπου είναι μία ομορφιά πνευματική. Εξέφρασε το θείο»
Στο Στεφάνι, ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη του Ολύμπου, η μυθολογία μπλέκεται με την επιστήμη
Οροπέδιο Μουσών - Στεφάνι, Ανατολή
Μπορεί να έχεις ακούσει συχνά την αναφορά για το «Θρόνο του Δία» όταν κάποιος μιλάει για τον Όλυμπο. Ο λόγος για την κορυφή Στεφάνι που βρίσκεται εκεί και που θεωρείται ότι ο Δίας «έφτιαξε το θρόνο του» σύμφωνα με την μυθολογία. Είναι μια από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού με υψόμετρο τα 2.909 μέτρα.
Το σημείο προκαλεί δέος αν είσαι από τους τυχερούς και δεινούς ορειβάτες και το δεις από κοντά αλλά και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Μια κορυφή της χώρας που προκαλεί δέος και εντυπωσιάζει κρύβοντας παράλληλα, διάφορες ιστορίες και μύθους. Ένα από τα παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας.
Ο «Θρόνος του Δία», οι πυραμίδες του και οι μύθοι
Ο «Θρόνος του Δία», λοιπόν, βρίσκεται σε μια από τις κορυφές του Ολύμπου και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ορειβάτες που επιχειρούν ανάβαση εκεί. Εκεί συμβαίνει και ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο έχουν αναφέρει και περιγράψει πολλοί ορειβάτες. Είναι γνωστό και στους κατοίκους της περιοχής που τους αρέσει να συζητούν γι’ αυτό.
Κάθε πρωί, λοιπόν, όταν ανατέλλει ο ήλιος, οι ορειβάτες αναφέρουν ότι έχουν δει ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία. Είναι σαν να κοιτά λένε προς το ύψωμα. Εξάλλου εκεί βρίσκεται ο θρόνος του…
Στις Ολύμπιες κορυφές, ο μύθος αναμετρήθηκε με την επιστημονική αλήθεια για να αξιωθεί τη δικαίωση και την αιωνιότητά του.
«Εκεί μακαρισμένοι χαίρονται οι θεοί την αιώνια ζωή.» Ομήρου Οδύσσεια, Ραψωδία ζ, Στίχοι 42-46 (μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη)
Εκτός, όμως, από αυτό το φαινόμενο υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο συνδέεται με διάφορους μύθους και εικασίες οι οποίες μπλέκονται με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο λόγος για τις όχι τυχαίες πυραμοειδές κορυφές του Ολύμπου οι οποίες είναι ορατές ακόμη και σήμερα.
Οι διηγήσεις των κατοίκων αλλά και η παράδοση λέει ότι οι συγκεκριμένες πυραμίδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαίων ετών. Και καθώς φαίνεται ότι έχουν λαξευθεί, θεωρείται ότι είτε δημιουργήθηκαν από κάποια προηγμένη ανθρώπινη τεχνολογία, είτε όπως λέει ο μύθος τις δημιούργησαν οι ίδιοι οι θεοί για δικά τους στρατηγικά σημεία.
Όσον αφορά τώρα την επιστημονική διάσταση των πυραμίδων, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις αποστάσεις και τις μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους. Επιστήμονες αναφέρουν ότι την ίδια ακριβώς γωνία έχουν και τα 3 αστέρια της ζώνης του Ορίωνα στον ουρανό. Τις λεγόμενες «Τρείς Βασιλείες». Η ίδια ακριβώς ευθυγράμμιση με την ζώνη του Ορίωνα συμβαίνει επίσης και στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο!
Επίσης το πρόσωπο του αρχηγού των Ολύμπιων θεών σχηματίστηκε από τη φύση και πάνω στα βράχια του όρους Όρλιακα της Πίνδου, ύψους 1.453 μέτρων, η ηλικία του οποίου ξεπερνάει τα 300.000.000 χρόνια.
Το πρόσωπο του, τα μάτια του, η μύτη του και η γεννιάδα του Δία είναι «σμιλεμένα» στην κορυφή του όρους Όρλιακα, στην ανατολική πλευρά του βουνού, όπου ο Δίας κοιτάζει τον Όλυμπο.
Ο Όρλιακας ονομάστηκε έτσι από τα ουρλιαχτά των λύκων που ακούγονταν τη νύχτα από τις κορφές του. Ο τοπικός θρύλος αναφέρει ότι οι διαβάτες έβλεπαν νεράιδες να περνούν ανάμεσα στα δέντρα του.
Η γιγαντιαία «προτομή» του Δία βρίσκεται δίπλα στο χωριό Σπήλαιο των Γρεβενών, οι κάτοικοι του οποίου έδωσαν γενναίες μάχες κατά των Τούρκων στην ελληνική επανάσταση. Στις πλαγιές του βουνού έδρασε και ο θρυλικός κλεφταρματωλός Θεόδωρος Ζιάκας, ο οποίος το 1854 οργάνωσε την εξέγερση της Δυτικής Μακεδονίας κατά των Τούρκων.