Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Αρχαιολογικός χάρτης

$
0
0

To 1980 o τότε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Δημήτριος Νιάνιας είχε προχωρήσει στην κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του όρους Παγγαίου στην Καβάλα. Η κήρυξη αφορούσε «όλο το όρος όπου έχουν εντοπιστεί σπήλαια και βραχογραφήματα και όπου τα αρχαία μεταλλεία χρυσού».

Η κήρυξη της εποχής ήταν φυσικά «λεκτική», χωρίς συντεταγμένες, και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα τα επόμενα χρόνια με τα λατομεία που λειτουργούσαν στην περιοχή. Πέρασαν πολλές δεκαετίες μέχρι να προστεθούν συντεταγμένες στον χάρτη και ζώνες προστασίας και να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του Παγγαίου.

Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετώπιζαν για χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ιδιώτες που έρχονταν συχνά σε σύγκρουση με την αρχαιολογική υπηρεσία για το πού βρίσκονται οι περιουσίες τους, είτε ήταν οικόπεδα ή επιχειρήσεις σε σχέση με έναν αρχαιολογικό χώρο. Αυτούς τους «πονοκεφάλους» έρχεται να λύσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο που αποδόθηκε χθες στο κοινό.

Οι κηρύξεις των αρχαιολογικών χώρων δεν ήταν πάντα με συντεταγμένες, όπως στις Αιγές (φωτ.), αλλά «λεκτικές», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας οι πολίτες θα δουν τον χάρτη της Ελλάδας γεμάτο με «πινέζες» διαφορετικών χρωμάτων που αντιστοιχούν σε μια διαφορετική πληροφορία: ιώδες για τα μνημεία, κόκκινο για τις ζώνες προστασίας, πράσινο για τους ιστορικούς τόπους και πορτοκαλί για τους αρχαιολογικούς χώρους. Τις επόμενες μέρες θα προστεθούν κουκκίδες με όλα τα μουσεία πάνω στον χάρτη.

Με ένα κλικ πάνω σε μία από τις κουκκίδες ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στον αρχαιολογικό φάκελο της τοποθεσίας και μπορεί να δει αναλυτικά την τεκμηρίωση του χώρου, φωτογραφίες κ.ά., να μετρήσει την απόσταση του οικοπέδου του από ένα μνημείο ή να διαπιστώσει εάν βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου ή σε ζώνη προστασίας που απαγορεύει τη δόμηση.

Στην πύλη του αρχαιολογικού κτηματολογίου (arxaiologikoktimatologio.gov.gr) έχουν καταχωρισθεί μέχρι τώρα 14.700 ακίνητα μνημεία, 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας, ένας όγκος ψηφιακών δεδομένων 32 terra byte που θα αυξάνεται καθώς θα προστίθενται νέα δεδομένα. Το έργο ξεκίνησε το 2011 και έπειτα από δέκα χρόνια, δύο ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε χθες στο κοινό. Μαζί με τις ψηφιακές συλλογές κινητών μνημείων ολοκληρώνονται τα δύο μεγάλα ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου ήταν στρατηγική επιλογή, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και υποστηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, αφήνοντας όμως αιχμές για «μία μόνο σύντομη, αναχρονιστική, όσο και ακατανόητη παρένθεση με ονοματεπώνυμο, το 2018 και 2019», φωτογραφίζοντας την προκάτοχό της και υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά.

Πηγή: Καθημερινή


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles