Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Ανθρώπινα υποείδη -Οι αρχαίες Ελληνικές αναφορές

$
0
0

Από τις πλούσιες οάσεις της Αιθιοπίας της Αφρικής, σε ολόκληρο τον πλανήτη μέχρι τις φουσκωμένες ζούγκλες του Μεξικού, πέρα από τον ορίζοντα μέχρι τις αρχέγονες ακτές της Χαβάης, και ξανά στους κήπους, τους ελαιώνες και τις μαρμάρινες κολώνες της αρχαίας Ελλάδας, ένα σκοτεινό κοινό νήμα τα μικρά ανθρώπινα υποείδη υπομένουν.

Λεπτομερείς πηγές αναφέρουν για ανθρώπινα υποείδη που ήταν μικρά σε ανάστημα, νυχτερινά, φαινομενικά προικισμένα με προηγμένες γνώσεις, που κατοικούσαν κυρίως υπόγεια, και εμφανίστηκαν στην επιφάνεια μόνο τη νύχτα. Είναι πιθανό τέτοιοι συγκεκριμένοι παραλληλισμοί να είναι κάτι περισσότερο από απλά κοινά μυθολογικά αρχέτυπα;

Υπάρχει πραγματικά κάποια συλλογική υποσυνείδητη δυναμική που με κάποιο τρόπο ενεργοποιεί σχεδόν κάθε γηγενή εθνοτική ομάδα από όλο τον κόσμο να υποστηρίζει την πεποίθηση ότι στους προϊστορικούς χρόνους υπήρχαν άτομα με ύψος δύο έως τρία πόδια (0,6 - 0,9 μέτρα) που ήταν εξειδικευμένοι κτίστες, αστρονόμοι, μάγοι / μάγοι, και ποιος συσσώρευσε θησαυρό; Ή υπάρχει κάτι παραπάνω από απλή «πίστη» σε αυτήν την ιστορία;

Όσο ενδιαφέρουσες είναι οι μυθολογικοί παραλληλισμοί, οι πεποιθήσεις και οι ιστορίες είναι δελεαστικές να απορρίψουν ως ένα διαδεδομένο στοιχείο της λαογραφίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία με τη μορφή μεγαλιθικών ερειπίων, πέτρινες σφαίρες, ναούς πλατφόρμας, πυραμίδες, ακόμη και υπολείμματα, πράγματι υπάρχουν και φαίνεται να έχουν πολιτιστικές συνδέσεις με αυτά τα ανθρώπινα υποείδη της αρχαίας γνώσης.

Πυγμαίος πολεμά γερανό, αττικό ερυθρόμορφο chous, 430–420 π.Χ. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / CC BY 2.5 )

Ανθρώπινα υποείδη: Οι αρχαίες ελληνικές αναφορές:

Αρκετοί διαφορετικοί Έλληνες μελετητές, ιστορικοί και φιλόσοφοι έγραψαν για αυτά τα θρυλικά μικρά ανθρώπινα υποείδη. Στην ιστορία των ζώων του Αριστοτέλη (300 π.Χ.), γράφει:

«Αυτά τα πουλιά [οι γερανοί] μεταναστεύουν από τις στέπες της Σκύθιας [σύγχρονη Ευρασία] στα ελώδη νότια της Αιγύπτου, όπου ο Νείλος έχει την πηγή του [Αιθιοπία]. Παρεμπιπτόντως, λέγεται ότι παλεύουν με τις πυγμαίες. και η ιστορία δεν είναι υπέροχη, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια φυλή ανδρών νάνων, και τα άλογα είναι λίγο αναλογικά, και οι άντρες ζουν σε υπόγεια σπήλαια."

Ο Lucius Flavius Philostratus (τρίτος αιώνας μ.Χ.) έγραψε παρόμοια αναφορά:

«Και ως προς οι Πυγμαίοι, είπε ότι ζούσαν υπόγεια, και ότι βρισκόταν στην άλλη πλευρά του Γάγγη και ζούσαν με τον τρόπο που σχετίζεται όλοι. Όσον αφορά τους άντρες που έχουν σκιώδη πόδια ή έχουν μακριά κεφάλια, καθώς και για τις άλλες ποιητικές φαντασιώσεις που τους αφηγείται η πραγματεία της Scylax, είπε ότι δεν ζούσαν πουθενά στη γη, και κυρίως στην Ινδία."

Ο Φιλοστράτοςκατέγραψε επίσης έναν απολογισμό μύθου για τον Ηρακλή στον οποίο ο ήρωας του ημίθεου σκότωσε έναν διαφορετικό ημίθεο / γίγαντα πολεμιστή και στη συνέχεια κοιμήθηκε. Αλλά ο Ηρακλής δεν ήξερε ότι οι πυγμαίες είχαν σχέση με τον γίγαντα που είχε νικήσει. Και δεν ήξερε ότι παρακολουθούν και θρηνούν από την υπόγεια σφαίρα τους. Συνεχίζει με λεπτομέρεια πώς ζούσαν οι πυγμαίες υπόγειες σε σήραγγες όπου είχαν αποθηκεύσει είδη, είχαν μικρά άλογα και όταν ο Ηρακλής κοιμήθηκε, ξεπήδησαν από κάτω από το έδαφος με κύματα και προσπάθησαν να τον δεσμεύσουν και να τον συλλάβουν.

Τα ανθρώπινα υποείδη των μικρών ανθρώπων λέγεται ότι είχαν ζήσει στο σπήλαιο Ciemna στη σύγχρονη Πολωνία. (Jan Jerszyński (2005) / CC BY-SA 2.5 )

Ανθρώπινα υποείδη: Περίεργα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα

Το 2019, ο Jason Daley του Smithsonian Magazine έγραψε ένα άρθρο για το τι πιστεύεται ότι είναι τα εξαιρετικά αρχαία λείψανα ενός παιδιού του Νεάντερταλ που «τρώγεται από ένα γιγαντιαίο πουλί». Τα λείψανα είναι περίπου 115.000 ετών και ανακαλύφθηκαν στο Ciemna Cave , στη σημερινή Πολωνία. Βρέθηκαν μαζί με τα οστά των ζώων σε μια κρυφή μνήμη που έδειχνε ότι όλα τα οστά, η ομοτίνη και τα ζώα, είχαν υποστεί θήραμα και είχαν ταξιδέψει μέσω του πεπτικού σωλήνα ενός τεράστιου, προϊστορικού πουλιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα λείψανα του Νεάντερταλ είναι λίγα και πολύ μικρά, και αυτό είναι το γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι αυτό ήταν ένα μικρό παιδί.

Σκληρά στοιχεία Νεολιθικών Μικρών Ανθρώπων στη Σκωτία, Χαβάη, Ινδονησία…

Οι επιστήμονες καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν Ινδονησιακοί μικρού ύψους σήμερα, αλλά μπορούν να εξηγήσουν το Hobbit Height;

Ανεξάρτητα, αν αυτά τα οστά ανήκαν σε κάποια πολύ μικρά ανθρώπινα υποείδη ή σε βρεφική παιδική ομοτίνη, έτσι και αλλιώς είναι γεγονός ότι στο πολύ μακρινό παρελθόν της προϊστορίας, λίγοι άνθρωποι που δεν ήταν Homo sapiens δέχτηκαν επίθεση και τρώγονται από γιγάντια πουλιά. Οι σύγχρονοι βιολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά τα μεταναστευτικά μοτίβα μιας ποικιλίας ειδών γερανών και ορισμένα είδη γερανών στην πραγματικότητα μεταναστεύουν από έλη στην Ευρασία μέχρι την Αιθιοπία.

Ο Bes, ο αιγυπτιακός θεός προστάτη, συνδέεται επίσης με πυγμαίες, οι οποίοι μπορεί να ήταν οι ίδιοι μικροί άνθρωποι που αναφέρονται στα αρχαία ελληνικά κείμενα. (Zde / CC BY-SA 4.0)

Ανθρώπινα υποείδη: Η αιγυπτιακή θεότητα Bes

Το αρχαίο αιγυπτιακό πολυθεϊστικό σύστημα πίστης έρχεται πλήρες με κάθε είδους θεότητες, τέρατα και ούτω καθεξής, αλλά η λατρεία της θεότητας, Bes, είναι μοναδική.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αιγυπτιακές θεότητες, ο Μπες δεν απεικονίστηκε ποτέ από τη θέση του προφίλ, αλλά πάντα απεικονίστηκε είτε σε πλήρη μετωπική δισδιάστατη μορφή είτε σε πλήρη τρισδιάστατη μορφή γλυπτικής. Ο Bes απεικονίστηκε ως ένας μικρός ή νάνος άνθρωπος με μερικά λεπτά ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά.

Ο Μπές δεν ήταν θεότητα για να αναζητηθεί σε κάποιο πολυτελές ναό, αλλά το είδωλό του φυλάχθηκε στο σπίτι και ήταν η κατοικία που φρουρούσε φορώντας το χιτώνα του πολεμιστή του. Ήταν θεότητα της μουσικής, της προστασίας, της γονιμότητας και των οικιακών απολαύσεων. Αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του Μπές είναι ότι η λατρεία του ήταν σχετικά νέα, καθώς εξαπλώθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, και αυτό είναι το αποτέλεσμα της εισαγωγής του από το νότο ( Νουβία, Σομαλία ή Αιθιοπία).

Με άλλα λόγια, αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτό είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες μας λένε ότι αυτά τα πυγμαία ανθρώπινα υποείδη ζούσαν νότια της Αιγύπτου και από την ίδια περιοχή προέρχεται η λατρεία αυτού του νάνου θεού Bes.

Η Nubia θυμίζει πολλές μικρές πυραμίδες που αποτελούν μυστήριο για την ύπαρξη τους. Αν και γενικά δεν θεωρείται μεγάλο μυστήριο, ακριβώς ποιοι ήταν ενταφιασμένοι σε αυτές τις πυραμίδες της Νουβίας δεν είναι απολύτως σαφείς, καθώς πολλοί από αυτούς τους τάφους φέρεται να λεηλατήθηκαν κατά την αρχαιότητα και σήμερα πολλοί έχουν πλημμυρίσει από έναν ανερχόμενο υδροφόρο ορίζοντα.

Η Πυραμίδα του Νάνου στο Uxmal, στη χερσόνησο Γιουκατάν, σύμφωνα με το μύθο χτίστηκε σε μια νύχτα από τη θεότητα του μάγου νάνων που ονομάζεται Itzamna. (Adert / CC BY-SA 4.0 )

Ανθρώπινα υποείδη: πυγμαίες, πλατφόρμες και πυραμίδες

Σε αυτό που είναι σήμερα σύγχρονο Μεξικό, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου Γιουκατάν, στηρίζεται τα ερείπια του αρχαίου τόπου των Μάγια, Uxmal. Αυτό το αρχαίο συγκρότημα των Μάγια θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και φημίζεται για τις μεγάλες και επιβλητικές δομές του. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών και αρχαίων από όλες αυτές τις δομές είναι το El Adivino, η πυραμίδα του μάγου, η οποία είναι επίσης γνωστή ως η πυραμίδα του νάνου. Αυτό το όνομα προέρχεται από τους ίδιους τους Μάγια που έχουν πολλές εκδοχές για το πώς κατασκευάστηκε αυτή η πυραμίδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, κατασκευάστηκε από τα απίστευτα κατορθώματα ενός μυστηριώδους και ισχυρού μικρού ανθρώπινου υποείδους.

Αυτή η πυραμίδα έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ξεχωριστή δομή των Μάγια σε ολόκληρη τη χερσόνησο (που λέει πολλά). Έχει πολύ απότομες / στρογγυλεμένες πλευρές, είναι πολύ ψηλός και έχει ελλειπτική βάση. Η απλούστερη παράδοση που οι Μάγια κράτησαν για την πυραμίδα ήταν ότι ένας θεός μάγος νάνου που ονομάζεται Itzamna δημιούργησε την πυραμίδα σε μια νύχτα χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη και τη μαγεία του. Σε μια άλλη εκδοχή του μύθου, μια μάγισσα γεννά έναν νάνο μέσω ενός αυγού και η θαυματουργή γέννηση τραβά την προσοχή του βασιλιά που προκαλεί το μικρό παιδί να ανεγείρει έναν ναό σε μια νύχτα ή να θανατωθεί. Ο ισχυρός άντρας ολοκληρώνει τελικά 3 φαινομενικά αδύνατες προκλήσεις, σκοτώνει τον βασιλιά και γίνεται ο νέος κυβερνήτης του Uxmal.

Το Menehune ήταν οι μικροί κάτοικοι του αρχαϊκού ανθρώπινου υποείδους της Χαβάης. (Alexedennis / CC BY-SA 4.0)

Άλλες συνδέσεις με ανθρώπινα υποείδη σε όλο τον κόσμο

Η ιστορία των Μάγια σχετικά με ένα μικρό άτομο που χρησιμοποιεί κάποιες άλλες κοσμικές ή έξυπνες μεθόδους για να δημιουργήσει μεγάλες δομές σε μια μόνο νύχτα, θυμίζει τους Menehuneπου ήταν οι μικροί κάτοικοι του αρχαϊκού ανθρώπινου υποείδους της Χαβάης. Αυτοί οι μυστηριώδεις προϊστορικοί άνθρωποι λέγεται ότι κατοικούσαν στα νησιά της Χαβάης πολύ πριν φτάσουν οι Πολυνήσιοι, και ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή των εντυπωσιακών και τεράστιων κτηρίων, όπως ναοί πλατφόρμας και τεχνητές λίμνες ψαριών.

Οι Χαβανέζοι πιστεύουν ότι το Menehune θα έβγαινε μόνο το βράδυ για να χτίσει αυτές τις κατασκευές και ο στόχος τους ήταν πάντα να ολοκληρώσουν την κατασκευή σε μία μόνο νύχτα. Παρόμοια με αυτές τις άλλες αναφορές, θα ήταν εύκολο να απορριφθούν εάν δεν υπήρχαν φυσικά αποδεικτικά στοιχεία όπως οι ερειπωμένοι ναοί και ακόμα λειτουργούν ψαροχώρι, όπως ακριβώς η ιστορία των Μάγια έχει το υπέροχο μεγαλιθικό του θαύμα.

Τώρα στα νησιά και τους κολπίσκους του Βόρειου Ατλαντικού, της Σκανδιναβίας, της Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Ισλανδίας, τα οποία είναι εξίσου γεμάτα στο χείλος με αρχαίες αναφορές που συνδέονται επίσης με παράξενα ευρήματα. Το Skara Brae στη Σκωτία, για παράδειγμα, έρχεται στο μυαλό λόγω των μετρήσεων των θυρών και των κρεβατιών που υπήρχαν όλα σε υπόγειες κατοικίες. Όλες αυτές οι περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού έχουν βαθιά χαραχθεί μέσα τους στυλιζαρισμένες αναμνήσεις (μυθολογία) αυτών των προϊστορικών προκατόχων: ξωτικά, νάνοι, leprechauns και πολλά άλλα ανθρώπινα υποείδη.

Επιστροφή στους Έλληνες για περισσότερα σχετικά με τους μικρούς ανθρώπους

Στο επικό ποίημα του Ομήρου, η Ιλιάδα (όγδοος αιώνας π.Χ.), μια αρχαία φυλή Πυγμαίων, όπως τους έλεγαν οι Έλληνες, έπαιρνε διαρκή σύγκρουση με αυτό το είδος γερανών. Προφανώς, υπήρχε μια βασίλισσα των μικρών ανθρώπων που ονομάζονταν Γέρανα, η οποία προσβάλλει την Ήρα με την αλαζονεία της και τους ισχυρισμούς της για υπέρβαση της ομορφιάς, και ως τιμωρία αυτή η βασίλισσα μετατράπηκε τότε σε γερανό που πυροδότησε την ατελείωτη σύγκρουση μεταξύ των δύο ειδών:

«Τώρα, όταν οι άνδρες και των δύο πλευρών τακτοποιήθηκαν από τους ηγέτες τους, οι Τρώες ήρθαν με κραυγή και φωνάζοντας, σαν αγριόγαλα, σαν όταν η φωνή των γερανών ανεβαίνει ψηλά στους ουρανούς, όταν οι γερανοί ξεφεύγουν από το χειμώνα και τις βροχές αδιάκοπα και φτερωτά φτερά στο δρόμο τους στον ωκεανό που ρέει, φέρνοντας στους άντρες της Πυγκάμα αιματοχυσία και καταστροφή: το ξημέρωμα φέρνουν τη βίαιη μάχη εναντίον τους."

Σύμφωνα με τη φυλή Crow, τα βουνά Pryor της Μοντάνα ήταν και εξακολουθούν να φιλοξενούν ένα μικρό ανθρώπινο υποείδος. (Sara goth / CC BY-SA 3.0)

Μικροί άνθρωποι όπως αναφέρονται από ιθαγενείς Αμερικανούς

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρέως διαδεδομένων φυλών ιθαγενών της Αμερικής έχουν προφορικές παραδόσεις που θυμούνται τη συνύπαρξη μεταξύ της ιθαγενείας της Αμερικής και ενός διαφορετικού, μικρότερου και πιο αρχαίου, ανθρώπινου υποείδους. Τα κοινά στοιχεία σε αυτές τις παραδόσεις περιλαμβάνουν άτακτη συμπεριφορά, όπως το να παρασύρουν τα παιδιά στο δάσος παίζοντας μουσική.

Παρόμοια με τους Έλληνες και τον Βόρειο Ατλαντικό, οι ιθαγενείς Αμερικανοί πίστευαν ότι αυτά τα μικρά άτομα ζούσαν σε σπηλιές και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, τα βουνά Pryorτης Μοντάνα λέγονται ότι φιλοξενούν αυτήν την ημέρα μικρών ανθρώπων που η φυλή Crowπιστεύουν ότι είναι οι ιεροί πρόγονοί τους. Ο Κόρακας είναι πολύ κουρασμένος και ή επιφυλακτικός όταν μπαίνει σε αυτό που θεωρούν ότι είναι το έδαφος των μικρών ανθρώπων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα βουνά Pryor είναι ένα σχετικό hotspot για περίεργο φαινόμενο όπως εξαφανίσεις, δαχτυλίδια νεράιδων και αναφορές ασυνήθιστων θεαμάτων.

Συμπέρασμα: Περισσότερα στοιχεία για ανθρώπινα υποείδη μπορεί να εμφανιστούν

Μεγαλώνοντας σε μια κουλτούρα τόσο πλούσια σε μυθοπλασία, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των παραμυθιών που μαθαίνουμε ως παιδιά και αυτό που φαίνεται να είναι πραγματικά ιστορικά στοιχεία ότι στο μακρινό παρελθόν μπορεί να υπήρχαν υποτιμητικά είδη ή υποείδη ανθρώπων που ίσως ζούσαν απλά αλλά επίσης έχτισε αδιανόητα μνημεία και μπορεί να έχουν θύματα ενός τεράστιου είδους πουλιού.

Δεν είναι ότι όλοι αυτοί οι μύθοι γίνονται ξαφνικά έγκυροι, αλλά είναι πιθανό ότι ορισμένα ιστορικά γεγονότα συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τη μορφή στυλιζαρισμένων αναμνήσεων που ονομάζουμε μυθολογία. Αξίζει να ληφθεί υπόψη για μια στιγμή ότι κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκονται μίλια και μίλια μη διαγραμμένων, ανεξερεύνητων συστημάτων σπηλαίου. Υπολογίζεται ότι έχει χαρτογραφηθεί λιγότερο από το 1% των γνωστών συστημάτων σπηλαίων.

Αυτό σημαίνει ότι από τα συστήματα σπηλαίων που είναι γνωστά, το 99% των ίδιων των συστημάτων δεν έχουν ποτέ χαρτογραφηθεί ή εξερευνηθεί. Πρέπει σίγουρα τότε ότι η μεγάλη πλειονότητα των συστημάτων σπηλαίων πρέπει να είναι άγνωστα εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό το μέρος του πλανήτη.

Πηγές: ancient-origins, peritexnisologos


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles