Μια αρχαιοελληνική πέτρινη επιγραφή (400-375 π.Χ.) χρησιμοποιήθηκε ως μοτίβο στο Κύπελλο UEFA. Πίστωση: Έλληνας Δημοσιογράφος
Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο UEFA, που κέρδισε η Ιταλία το βράδυ της Κυριακής, περιλαμβάνει μια καλλιτεχνική ιδέα που δείχνει ότι η πραγματική γενέτειρα του ποδοσφαίρου ήταν στην αρχαία Ελλάδα.
Ανάγλυφη έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, Ελλάδα, που δείχνει μια αρχαία ελληνική νεολαία να προπονείται ισορροπώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου στο μηρό του μπροστά σε ένα νεαρό αγόρι.
Κοιτάζοντας αυτό το πανέμορφο αρχαίο τεχνούργημα σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο άντρας φαίνεται να δείχνει στον γιο του πώς να ελέγχει την μπάλα όπως ο αρχαίος Έλληνας Λιονέλ Μέσι.
Δείχνει επίσης ότι το ποδόσφαιρο – αν και σε πρωτόγονη μορφή – είναι τουλάχιστον 2.400 ετών και είναι πολύ πιθανό ότι η καταγωγή του μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σχέδιο της φιγούρας που παίζει με την μπάλα χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του τέταρτου αιώνα π.Χ. (400-375 π.Χ.).
Η ίδια άνεση στολίζει τώρα το βραβευμένο τρόπαιο που αγωνίζονται όλες οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες κάθε τέσσερα χρόνια από το 1958.
Η ιστορία του ποδοσφαίρου που απεικονίζει την αρχαία Ελλάδα
Η ιδέα του Κυπέλλου Ευρωπαϊκών Εθνών ανήκει στον Γάλλο Henri Delaunay, Αφού πρωτοεμφανίστηκε στα είκοσι του περασμένου αιώνα.
Ωστόσο, διάφορες κοινωνικές ανατροπές, μαζί με τις διακρατικές εχθροπραξίες και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σταμάτησαν την υλοποίηση του τολμηρού οράματος του Delaunay.
Εναπόκειται στον γιο του Delaunay, Pierre, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο πατέρα του ως Γενικό Γραμματέα της UEFA το 1956 να φέρει το φακό που οδήγησε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA.
Ο Pierre Delaunayθέλησε να απονείμει το τρόπαιο στην καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου ως έναν τρόπο για να τιμήσει τη «νονά» της Ευρώπης, την Ελλάδα.
Ο Delaunay εξήγησε ότι «η Ευρώπη είναι μια λέξη ελληνικής καταγωγής». UEFA ζωντανά περιοδικό σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2005. «Η Ευρώπη προήλθε σίγουρα από τη λεκάνη της Μεσογείου και η Ελλάδα εφευρέθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Ως εκ τούτου, σκέφτηκα, θα ήταν καλό να βρούμε ένα αρχαίο ελληνικό τεχνούργημα που απεικονίζει μια σφαίρα αν είναι δυνατόν – κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα κοινό – και να το αναπαράγουμε με τη μορφή αναμνηστικών”, συνέχισε.
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που ήταν φίλος του Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, βρήκε άγαλμα αθλητή που χειριζόταν μια μπάλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Ο Delaunay εξιστόρησε: “Ο Παριζιάνος αργυροχόος που ανέθεσε στο Chapellon να φτιάξει το δισκοπότηρο, το αναπαρήγαγε στο δισκοπότηρο, στην άλλη πλευρά του τίτλου”.
Το γεγονός ότι το UEFA Euro πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια μπορεί να οφείλεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας και σήμερα διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Ούτε είναι τυχαίο που ο Pierre Delaunay επέλεξε να διοργανώσει το Euro Championship την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ποδόσφαιρο στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Επίσκυρος
Η Επίσυρος ήταν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που παίζονταν στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ δύο ομάδων από 12 έως 14 παίκτες η κάθε μία, με μία μπάλα. Οι κανόνες του παιχνιδιού τότε επέτρεπαν τη χρήση χεριών.
Ο στόχος των δύο ομάδων ήταν να προσπαθήσουν να ρίξουν τη μπάλα πάνω από τα κεφάλια της άλλης ομάδας. Υπήρχε μια λευκή γραμμή που ονομάζεται ουρανός μεταξύ των ομάδων και μια άλλη λευκή γραμμή πίσω από κάθε ομάδα.
Η μπάλα θα άλλαζε συχνά μέχρις ότου μία από τις δύο ομάδες αναγκάστηκε πίσω από τη γραμμή στο τέλος της.
Μια εκδοχή της Επίσκυρου παίχτηκε στη Σπάρτη κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ της πόλης και παρουσίασε πέντε ομάδες από 14 παίκτες.
Αργότερα οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τον Επίσκυρο, το μετονόμασαν και το μετέτρεψαν σε “harpastum”, Λατινικά για την ελληνική λέξη harpaston (ἁρπαστόν), που σημαίνει αρπαγή (μπάλα).
Η Επίσκυρος πέρασε σήμερα στο ποδόσφαιρο
Τα ίχνη της Επίσκυρου, του ποδοσφαίρου της αρχαίας Ελλάδας, χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και κοινωνίες αλλάζουν.
Αλλά όπως και τα αρχαία ολυμπιακά αθλήματα που μετατράπηκαν στις σύγχρονες εκδόσεις που βλέπουμε σήμερα, το ποδόσφαιρο σήμερα προσαρμόζεται στα συνεχώς μεταβαλλόμενα πρότυπα και εποχές.
Επομένως, εφόσον η Επίσυρος ήταν η μητέρα του σημερινού ποδοσφαίρου, για να παραφράσω το αγγλικό λογότυπο, το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Ελλάδα ήδη στις 4 Ιουλίου 2004.
Πηγή: enp