Η Γέφυρα του Αρκαδικού, μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ίσως η παλαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα να βρεθεί στην Ελλάδα. Ονομάστηκε Γέφυρα Αρκαδικού, χρονολογείται από τη μυκηναϊκή περίοδο.
Η Αρκαδική Γέφυρα, γνωστή και ως Γέφυρα Καζαραμά, είναι μια μυκηναϊκή κατασκευή που μπορεί να βρεθεί στη νότια περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Πελοποννησιακή Χερσόνησο.
Η παλαιότερη γέφυρα της Ευρώπης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται;
Η γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στον σύγχρονο δρόμο από την Τίριν προς την Επίδαυρο στην Πελοπόννησο, χρησιμοποιείται ακόμα πολύ συχνά σήμερα. Η μικρή τοξωτή γέφυρα εξακολουθεί να διασχίζεται από αυτοκίνητα, αν και είναι επίσημα εγκεκριμένη για χρήση μόνο για πεζούς και αποτελεί σημαντικό ορόσημο και λειτουργικό χαρακτηριστικό ολόκληρης της περιοχής.
Η γέφυρα χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού της Ελλάδας, ή περίπου 1.300 π.Χ. Αρχικά, χτίστηκε για να συνδέσει την αρχαία πόλη της Επιδαύρου με τις Μυκήνες, και ως εκ τούτου ήταν μέρος ενός στρατιωτικού οδικού δικτύου.
Ωστόσο, ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι ο τρόπος κατασκευής της. Η γέφυρα έχει παραμείνει και παραμένει σταθερή για χιλιάδες χρόνια, αλλά απίστευτα δεν χρησιμοποιεί κανένα τύπο συνδετικού υλικού όπως κονίαμα. Όχι μόνο το βάρος του ασβεστόλιθου, αλλά και το πώς τοποθετούνται τα μπλοκ συμμετρικά στον κατακόρυφο άξονα, καθιστά τη γέφυρα σταθερή.
Αυτό το στυλ κατασκευής, που ονομάζεται κυκλώπεια τοιχοποιία, χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, προσαρμοσμένους χοντρικά μαζί με λίγο χώρο που απομένει ανάμεσα στις πέτρες και χωρίς κονίαμα. Οι ογκόλιθοι συνήθως φαίνονται ακατέργαστοι, αλλά μερικοί μπορεί να είχαν σχήμα σφυριού και να υπάρχουν κενά μεταξύ των ογκόλιθων γεμάτα με μικρά κομμάτια ασβεστόλιθου.
Τα πιο γνωστά και γνωστά έργα που χρησιμοποιούν κυκλώπεια τοιχοποιία μπορούν να βρεθούν στις Μυκήνες και το Τύρεν, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των τειχών σε αυτές τις περιοχές χτίστηκαν χρησιμοποιώντας αυτήν την εντυπωσιακή τεχνική.
Αρχικά φτιαγμένο για άρματα
Η γέφυρα έχει μήκος 22 μέτρα (72 πόδια), πλάτος 5,6 μέτρα (18 πόδια) και μήκος 4 μέτρα (13 πόδια).
Αν και χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τους πεζούς σήμερα, ο αρχικός του σκοπός ήταν αρκετά διαφορετικός. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι, λόγω του στυλ της γέφυρας και του συγκεκριμένου τρόπου κατασκευής της, προοριζόταν αρχικά για τη χρήση αρμάτων που τα έκαναν άλογα.
Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εμπορευμάτων από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά χρησιμοποιήθηκε επίσης από Έλληνες στρατιώτες στα ταξίδια τους σε όλη τη χώρα.
Παρόλο που η γέφυρα Αρκαδικό μπορεί να είναι η παλαιότερη γέφυρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, δεν είναι μοναδική σε μια ευρύτερη περιοχή. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις τέσσερις γνωστές μυκηναϊκές γέφυρες αψιδωτών κοντά στο Αρκαδικό, όλες που ανήκουν στον ίδιο αυτοκινητόδρομο της εποχής του Χαλκού μεταξύ των δύο πόλεων, και όλες παρόμοιου σχεδιασμού και ηλικίας.