Νέα μελέτη εντόπισε στο γαστρεντερικό σύστημα των ατόμων που ξεπερνούν τα 100 έτη ζωήςμια ομάδα βακτηρίων που παράγει ένα μοναδικό οξύ το οποίο δημιουργεί ασπίδα υγείας για τον άνθρωπο
Ίσως το μυστικό όσων καταφέρνουν να φτάσουν στην ηλικία των 100 ετών να είναι κάποια… ταπεινά βακτήρια. Ερευνητές στην Ιαπωνία εντόπισαν στο γαστρεντερικό σύστημα των αιωνόβιων ανθρώπων μια ομάδα βακτηρίων τα οποία όπως φαίνεται διαθέτουν μόνο εκείνοι.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου τα βακτήρια αυτά παράγουν ένα είδος στεροειδούς οξέος χολήςπου δεν παράγεται στον οργανισμό των άλλων ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το ειδικό οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στο πεπτικό σύστημα οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μακράς διάρκειας φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση του συγκεκριμένου οξέος προς όφελος της ανθρώπινης υγείας.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο που παίζουν οι αμέτρητοι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στον άνθρωπο, το αποκαλούμενο μικροβίωμα. Από τα πλέον μελετημένα είναι το γαστρεντερικό μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επακριβώς την ταυτότητα του κάθε μικροοργανισμού που φιλοξενείται εκεί. Χάρη όμως σε προηγμένες τεχνικές ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης, μπορούν να γνωρίζουν τις οικογένειες στις οποίες ανήκουν οι μικροοργανισμοί αυτοί.
Η ανακάλυψη
Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και δεκαετίες ότι η σύνθεση του μικροβιώματοςστο γαστρεντερικό σύστημα των ανθρώπων που καταφέρνουν να φτάσουν τα 100 έτη παίζει κάποιο ρόλο στην αυξημένη διάρκεια ζωής. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στοιχεία για τους μηχανισμούς που εμπλέκονταν σε αυτή την διαδικασία.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kέιο στο Τόκυο αποφάσισαν να κάνουν μια μελέτη. Επέλεξαν τρεις ομάδες για να συμμετέχουν στην μελέτη αυτή. Στην μια ομάδα βρίσκονταν 160 αιωνόβια άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 107 έτη. Στην δεύτερη ομάδα βρίσκονταν άτομα ηλικίας 85-89 ετών και στην τρίτη ομάδα άτομα ηλικίας 21-55 ετών.
Οι αιωνόβιοι ήταν οι μόνοι που διέθεταν το απαραίτητο μικροβίωμα για να παραχθεί το θαυματουργό οξύ. «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι διαπιστώνεται πώς τροποποιώντας τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων οξέων της χολής είτε μέσω μικροβίων είτε και απευθείας μπορούμε να έχουμε οφέλη για την υγεία» αναφέρει ο Κιμ Μπάρετ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαντ Ντιέγκο σχολιάζοντας την μελέτη.
Πηγή: protagon