Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Θησαυρός αρχαίων όπλων υπό την κατοχή Ρωμαίων στρατιωτών ανακαλύπτεται στην Ισπανία

$
0
0

Μια εκτενής συλλογή από αρχαία όπλα και εξοπλισμό, ανακαλύφτηκαν σε έναν αρχαίο Ισπανικό οικισμό και θεωρείται ότι ανήκαν σε Ρωμαίους στρατιώτες. Τα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται περίπου στο 100 π.Χ., αποτελούν πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής ανασκαφών σε περιοχές κοντά στον αρχαίο Ταλεϊωτικό οικισμό στην περιοχή Σον Κατλάρ της Μινόρκας στην Ισπανία.

Σύμφωνα με μια δήλωση προερχόμενη από το πανεπιστήμιο του Αλικάντε, η μεγάλη αυτή συλλογήη οποία έχει προσδιοριστεί από τους πανεπιστημιακούς ειδήμονες σαν «εξέχουσα», περιλάμβανε τις άκρες από βέλη και δόρατα, μαχαίρια, οπλισμούς, βλήματα, χειρουργικά εργαλεία και έναν χάλκινο καθετήρασπάτουλας ανάμεσα σε μια πληθώρα αντικειμένων.

Όσον αφορά την τοποθεσία εύρεσης τους, το Σον Κατλάρ, αποτελεί τον μεγαλύτερο Ταλεϊωτικό τοπικό οικισμό, που περικυκλώνεται από ένα πέτρινο τοίχος διαστάσεως 870 μέτρων. Θεωρείται ότι η κατασκευή αυτή, κτίστηκε κάπου ανάμεσα στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ. Η περιοχή άρχισε να εποικίζεται ανάμεσα στον 2ο αιώνα και το 1200 π.Χ. και οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί παρέμειναν μέχρι το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ.

Το πέτρινο αυτό τοίχος, βρίθει ιστορικής σημασίας διότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες που κατέκτησαν την περιοχή κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., ήταν αρκετά προκατειλημμένοι και μπορεί να την είχαν συνδυάσει με την Ρωμαϊκή θεότητα των πορτών, των πυλών και των μεταβάσεων που ονομάζονταν Ιανός.

Η δήλωση του πανεπιστήμιου, περαιτέρω εξηγεί τις παραπάνω πληροφορίες. «Αυτού του είδους η πύλη, αποτελούσε χαρακτηριστικό της κουλτούρας της αρχαίας Καρχηδόνας, και χρησιμοποιούνταν σαν ένα αμυντικό σύστημα προστασίας ενάντια σε πιθανές πολιορκίες από τους Ρωμαίους», προσθέτοντας , « Οι Ρωμαίοι στρατιώτες διακατέχονταν από προκαταλήψεις και συνήθιζαν να πραγματοποιούν αυτές τις προσευχές. Εκείνη την περίοδο, επικρατούσε η αντίληψη πως ο κόσμος των πυλών περιείχε μαγεία. Οι Ρωμαίοι προσέδιδαν μια ιερή αξία στις πύλες των πόλεων και το σφράγισμα μιας εξ ’εκείνων, θα σήμανε ορισμένες πράξεις μαγικής φύσεως».

Επιπροσθέτως, το στοιχείο της προαναφερθείσας προκατάληψης, είναι πιθανό να αποκρυπτογραφεί τον λόγο που τα αρχαία αυτά αντικείμενα βρέθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση επειδή όπως ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής Φερνάντο Πράδος, οι Ρωμαίοι στρατιώτες πίστευαν πως κατείχαν έναν «μαγικό προστατευτικό χαρακτήρα, ενάντια σε κακά πνεύματα όταν σφράγιζαν πόρτες».

Ακόμη, ο αρχηγός της αποστολής είχε να πει το εξής: Η προστασία και η διατήρηση όλης της περιμέτρου του τοίχους στο Σον Κατλάρ, μετατρέπει την τοποθεσία σε μια πηγή σημαντικής αξίας, γιατί προσφέρει ένα σημαντικό οπτικό πεδίο για την μελέτη της αρχαιολογίας των εννοιών της σύγκρουσης και του πολέμου.

Δείτε τις Φωτογραφίες για κάποια από τα αντικείμενα του παλαιού πέτρινου τοίχου

Eπιμέλεια και Μετάφραση: Νίκος Μπουχώρης


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles