Οι Σπαρτιάτεςχαρακτηρίζονταν από αυτοπειθαρχία και λιτότητα, και αυτό εκφράστηκε ακόμη και στις διατροφικές τους συνήθειες. Γενικά δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να είναι κοντά σε ευχάριστα φαγητά και πίστευαν ότι η λαιμαργία πρέπει να ελέγχεται - εξάλλου, η παχυσαρκία ήταν κατακριτέα.
Η διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και δύναμη, χωρίς όμως να καταπονεί το στομάχι και την πέψη. Τα βασικά της διατροφής τους περιείχαν στοιχεία που βοηθούσαν άμεσα στην προστασία της υγείας τους και τα ενίσχυαν ενάντια στις ασθένειες.
Διαβάστε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και πώς μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:
Ελιές
Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά κατέλαβε σημαντική θέση, τόσο στη διατροφή των πολιτών όσο και στην οικονομία των πόλεων. Ο καρπός της ελιάς είναι πηγή λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει στον οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε θεωρείται επίσης ότι επιβραδύνει τη βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης και καταπολεμά την οστεοπόρωση.
Κριθάρι
Το κριθάρι ήταν η βάση της διατροφής των αρχαίων Σπαρτιατών, καθώς ήταν ήδη άφθονο στην περιοχή. Οι Σπαρτιάτες φαίνεται να γνώριζαν πόσο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες ως η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Σε αντίθεση με το σιτάρι, το κριθάρι περιέχει και τις δύο μορφές ινών.
Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν κάτι σαν ζελέ, το οποίο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν την κίνηση στο γαστρεντερικό σωλήνα και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Το κριθάρι είναι επίσης μια καλή πηγή τοκοτριενόλων, ουσιών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης.
Το κριθάρι είναι επίσης πηγή β-γλυκάνης, ένας τύπος υδατανθράκων που ελέγχει επίσης τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Εντάξτε το στη διατροφή σας: Ξεκινήστε με το καρύδι κριθαριού. Μπορείτε να το φάτε με τον καφέ σας το πρωί, να το τρίψετε σε σαλάτες και σούπες ή να το προσθέσετε στο γεύμα σας αντί για ψωμί. Στη συνέχεια, μπορείτε να βράσετε κριθάρι σε νερό και να το συνδυάσετε με όσπρια και κρέας ή να το προσθέσετε σε σαλάτες.
Τυρί
Το τυρί ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική τροφή στην αρχαία Ελλάδα, που συνόδευε το κυρίως πιάτο (εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου). Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης μια πλούσια πηγή CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), το οποίο φαίνεται να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το σωματικό λίπος αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα. Επιπλέον, μπορεί να προστατεύσει από τη φθορά των δοντιών. Ορισμένα τυριά έχουν προστατευτική ιδιότητα λόγω κάποιων χημικών και φυσικών ιδιοτήτων.
Το τυρί αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την παραγωγή οξέων που προκαλούν τερηδόνα και βοηθά στο ξέβγαλμα του στόματος από ζάχαρη. Επιπλέον, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.
Σύκα
Έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετική πηγή και των δύο τύπων ινών, όπως το κριθάρι, αλλά δεν είναι η μόνη: έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Scranton έδειξε ότι τα σύκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα φρούτα.
Επιπλέον, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers έδειξε ότι είναι πηγή ιδιαίτερα ωφέλιμων ω-3 λιπαρών οξέων καθώς και φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θεραπεία της χοληστερόλης στο σώμα. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.
Χρησιμοποιήστε το στη διατροφή σας: Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τα φάτε στεγνά. Μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, είναι εύκολο να τα ταξιδέψετε και δεν χρειάζονται ψυγείο. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, γιαούρτι και δημητριακά. Φυσικά, στην εποχή τους, προτιμούμε τα φρέσκα.
Μελάς Ζωμός (Σπαρτιάτικη σούπα/ζωμός)
Ένα ιδιαίτερο πιάτο για τους Σπαρτιάτες που προσφερόταν στα γεύματα ήταν ένας τύπος σούπας που χρειάζεται κάποιος να συνηθίσει λόγω της γεύσης. Βασικά, μαγείρευαν χοιρινό με αίμα και αλάτι, και το συνόδευαν με κριθαρόψωμο. Πίστευαν ότι τους έδινε δύναμη. Μάλλον είχαν δίκιο. Πρώτα απ 'όλα, το χοιρινό κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία (σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα), αλλά είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες.
Επιπλέον, μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει το 30% της ανάγκης του σώματος για ψευδάργυρο, ένα ορυκτό που ενεργοποιεί περισσότερα από 100 ένζυμα στο σώμα και είναι απαραίτητο για την παραγωγή DNA. Το αίμα στη συνταγή ήταν πηγή θερμίδων, πρωτεϊνών και σιδήρου. Σε συνδυασμό με ψωμί, είχαν ένα πλήρες, ενισχυτικό γεύμα.
Εντάξτε το στη διατροφή σας: Φυσικά, δεν πρόκειται να σας προτείνουμε να μαγειρεύετε αίμα με κρέας και να το πίνετε κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μια σούπα εμπνευσμένη από αυτόν τον ζωμό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, κομμάτια χοιρινού ψημένου στο φούρνο, μαζί με πατάτες, κρεμμύδια, λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι και πιπέρι. Τα ψήνουμε για 45 λεπτά. Αλλά αν θέλετε λίγη γεύση αίματος, υπάρχουν προϊόντα από αίμα - όπως λουκάνικα αίματος, τα οποία μπορείτε να βρείτε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες - αλλά και τη διάσημη αγγλική πουτίγκα αίματος.
Κρασί
Το κρασί είχε εξέχουσα θέση στη διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών. Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε ότι έπιναν ελεύθερα. Σε κάθε άτομο στο γεύμα έδιναν ένα ποτήρι κρασί αναμεμειγμένο με νερό, το οποίο ξαναγέμισε ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά οι Σπαρτιάτες δεν ανέχονταν τους μεθυσμένους.
Με αυτό το έξυπνο κόλπο του νερού με κρασί, οι Σπαρτιάτες μπορούσαν να ελέγξουν την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν.
Έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωση οποιουδήποτε ποτού βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων, αλλά το κρασί και κυρίως το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες από 200 φαινολικές ουσίες (αντιοξειδωτικά). Αυτές οι ουσίες φαίνεται να έχουν ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους, ιδιαίτερα από τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Εντάξτε το στη διατροφή σας: Το μυστικό εδώ είναι η ποσότητα. Δύο ποτήρια κρασί την ημέρα για τους άνδρες (ένα για τις γυναίκες) είναι η ποσότητα που φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες. Πέρα από αυτό το ποσό, έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα: αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος