Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Αρχαία Αιγυπτιακή Ιατρική

$
0
0

Οι άνθρωποι που ζούσαν κατά τη διάρκεια των Φαραονικών χρόνων αντιμετωπίστηκαν από γνωστούς γιατρούς στην εξελιγμένη ιατρική επιστήμη. Οι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη προσοχή στην υγεία τους. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν μεγαλύτερο στην Αίγυπτο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του γνωστού κόσμου. Η αρχαία αιγυπτιακή ιατρικήήταν πολύ σεβαστή σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους ιατρούς υπήρχαν αρκετοί φοιτητές από όλο τον γνωστό κόσμο που ήρθαν στην Αίγυπτο για να σπουδάσουν ιατρική. Ένας γιατρός με ιατρική εκπαίδευση στην Αίγυπτο ήταν περιζήτητος και ήταν μια εξαιρετικά προσοδοφόρα κίνηση σταδιοδρομίας.

Νευροχειρουργική

Ανακαλύφθηκαν μούμιες που έδειξαν στοιχεία νευροχειρουργικής για τη θεραπεία όγκων και ανευρυσμάτων. Υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία για την ορθοδοντία, τη χρήση χρυσού για την πλήρωση των δοντιών, και την οδοντική υγιεινή.

Αρχαία αιγυπτιακή επιγραφή με λεπτομερή ιατρικά όργανα, όπως πριόνια οστών, βεντούζες, μαχαίρια και νυστέρια, συσπειρωτήρες, ζυγαριές, κορδόνια, σμίλες και οδοντιατρικά εργαλεία.

Εξειδικευμένη Φροντίδα

Υπήρχαν αρκετές ειδικότητες ιατρών όπως εκείνοι που περιποιούνταν τα μάτια, και άλλοι ειδικευμένοι στην εσωτερική ιατρική. Ορισμένοι ασχολήθηκαν με το κεφάλη, ενώ άλλες μορφές ιατρικής ήταν η αποκλειστική αρμοδιότητα για γυναίκες. Υπάρχουν πίνακες που δείχνουν έναν γιατρό να παίρνει τον παλμό του ασθενούς του, προϋποθέτοντας τη γνώση για τη λειτουργία της καρδιάς του.

Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη

Ως επί το πλείστον, τόσο οι οδοντίατροι όσο και οι γιατροί πληρώνονταν από το εθνικό ταμείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τους επιτρεπόταν να δέχονται τέλη για την υπηρεσία τους από τους ασθενείς. Εάν ήταν σε ταξίδι στο εξωτερικό ή ήταν προσκολλημένοι στο στρατό, δεν μπορούσαν ποτέ να χρεώσουν τις υπηρεσίες τους.

Περιτομές στην αρχαία Αίγυπτο

Τυποποιημένη Ιατρική

Καθορίστηκαν πρότυπα και υπήρχαν κανόνες και κανονισμοί που αναπτύχθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή ιατρική και οδοντιατρική. Κάποιος δεν θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη θεραπεία για μια συγκεκριμένη ασθένεια, εκτός εάν όλες οι ορθόδοξες μέθοδοι που είχαν χρησιμοποιηθεί είχαν αποτύχει. Συχνά υπήρχαν αυστηρές ποινές για τους ασκούμενους που παρέλειψαν να εξασκηθούν σύμφωνα με τα καθορισμένα πρότυπα.

Εάν ένας ασθενής πέθαινε, δεν θα υπήρχε τιμωρία του γιατρού, εκτός εάν δεν είχε κάνει τη θεραπεία του ασθενούς με τυπικό τρόπο. Εάν κάθε θεραπεία χορηγήθηκε σύμφωνα με τον ιατρικό νόμο, απαλλάσσονταν από την ευθύνη εάν ο ασθενής δεν αναρρώσει. Τους επιτρέπονταν μόνο μετά από τρεις ημέρες, εάν δεν υπήρχε βελτίωση, να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι. Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι ήταν αυτές που σήμερα θα ονομάζαμε ολιστικές.

Διατροφή και Υγεία

Υπήρχε μια καθολική πίστη στην προληπτική ιατρική στην αρχαία Αίγυπτο. Οι γιατροί πίστευαν ότι η διατροφή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την ασθένεια όσο και για την ευεξία. Πιστεύεται ότι η πλειοψηφία των ασθενειών προέρχεται από δυσπεψία και υπερβολική κατανάλωση τροφής. Πίστευαν στην αποχή, την εμετία, τις μικρές δόσεις φαρμάκων ή αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Συνταγές

Η χρήση ναρκωτικών αναφέρθηκε σε γραπτά. Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν τότε περιείχαν ναρκωτικές ουσίες. Πολλά βότανα που καλλιεργούνται μεταξύ του Νείλου και της Ερυθράς Θάλασσας είναι ακόμα γνωστά στους Άραβες για τη φαρμακευτική τους αξία. Τόσο Έλληνες όσο και Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή ιατρική. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση φυσικών ουσιών που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Αντίγραφα αρχαίων αιγυπτιακών ιατρικών εργαλείων στο Μουσείο στο Κάιρο. Εικόνα: Ashashyou

Αυτοψίες

Οι νεκροψίες πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς που έδωσαν στους αρχαίους γιατρούς μια συνεχώς αυξανόμενη γνώση τόσο για τη ζωή όσο και για τον θάνατο. Μέχρι σήμερα, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις επιπτώσεις της μουμιοποίησης. Είχαν τη γνώση ότι με την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων η αποσύνθεση θα διατηρούσε τη μούμια σχεδόν επ 'αόριστον.

Ψυχολογία

Οι σημερινοί ψυχαναλυτές θα ενδιαφέρονταν να μάθουν ότι οι Αιγύπτιοι έδιναν σημασία στην ερμηνεία των ονείρων. Αν και ίσως δεν είχαν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ψυχιατρικής, είχαν την δική τους άποψη στις διαδικασίες σκέψης που εμπλέκονταν στα όνειρα.

Χειρουργική επέμβαση

Δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία από μουμιοποιημένα υπολείμματα ότι χρησιμοποιήθηκε περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να έχει αναισθητοποιηθεί ένας ασθενής. Πιστεύεται ότι τόσο φάρμακα όσο και μια μορφή ύπνωσης χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τον ασθενή να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Καθαριότητα

Οι Αιγύπτιοι έπερναν τα μπάνια στα σοβαρά. Τόσο το κρύο όσο και ζεστό νερό το χρησιμοποιούσαν μαζί με μεταλλικά στοιχεία. Είναι αμφίβολο ότι είχαν κάποια γνώση για τους μικροοργανισμούς. Αλλά το γεγονός ότι φάνηκε να πιστεύουν στο να πλένουν συχνά τα χέρια και τα πρόσωπά τους, καθώς και να πλένουν ολόκληρο το σώμα τους, πρέπει να ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην καλή υγεία και τη μακροζωία τους.

Πολλές από τις αρχαίες αιγυπτιακές ιατρικές πρακτικές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα. Μας είναι συχνά δύσκολο να εκτιμήσουμε πλήρως την πρόοδο που έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες, στην τεχνολογία, και στη συνολική φιλοσοφία της ζωής, που τους επέτρεψε να βιώσουν μια πολιτιστική συνέχεια για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles