Κέρος, το μικρό, ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων νότια της Νάξου, αποτελεί το αντικείμενο ενός πρόσφατου ντοκιμαντέρ το οποίο είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας μεταξύ του National Geographic και του Ελληνικού καναλιού της COSMOTE.
Το νησί είχε έναν από τους σημαντικότερους κυκλαδίτικους οικισμούς κατά την Εποχή του Χαλκού, φτάνοντας στο αποκορύφωμα του πολιτισμού του γύρω στο 2.500 π.Χ.
Στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πλούτο από εμβληματικά κυκλαδίτικα ειδώλια με επίπεδη όψη, και πολλά άλλα ευρήματα που ήταν έκτοτε γνωστά ως «θησαυρός της Κέρου».
Αυτά τα εικονικά ειδώλια αγοράστηκαν γρήγορα από συλλέκτες και μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Κυκλαδικά ειδώλια όπως αυτά που βρέθηκαν στην Κέρο, ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες που είδαν συνδέσεις μεταξύ του αρχαίου στυλ και της σύγχρονης τέχνης, και ενσωματώθηκαν ειδικά από τον Πικάσο, σε πολλά από έργα του.
Μελετώντας ένα μαρμάρινο ειδώλιο από την Κέρο. Εικόνα: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού
Από το 2006-2008, μια ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον καθηγητή Colin Renfrew, συν-διευθυντή του Cambridge Keros Project και τον National Geographic Explorer, ανασκάφουν τη δυτική ακτή της Κέρου, η οποία θεωρείται ότι είναι η πηγή των γλυπτών που βρέθηκαν εκεί.
Η ίδια ομάδα αρχαιολόγων ανέσκαψε επίσης τη θέση Δασκαλιό, ένα μικρό νησί που συνδέθηκε με την Κέρο στην αρχαιότητα, όπου βρήκαν στοιχεία για έναν τεράστιο οικισμό που ήταν σημαντικός για την περιοχή κατά την Εποχή του Χαλκού.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία για το μεγαλύτερο κτίριο των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στο Δασκαλιό.
Οι ανακαλύψεις τους αποκάλυψαν επίσης μεγάλους, αναβαθμισμένους τοίχους και σπίτια που σχημάτιζαν σχήμα πυραμίδας στο νησί.
Το πιο εκπληκτικό είναι πως κάτω από τις κατασκευές, βρέθηκαν στοιχεία προηγμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Το νησάκι Δασκαλιό όπως φαίνεται από την τοποθεσία Κάβος, στην Κέρο. Εικόνα: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού
Αυτά τα ευρήματα καθιστούν το Δασκαλιό - και την Κέρο κατ 'επέκταση - ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της εποχής του Χαλκού οπουδήποτε στο Αιγαίο.
Το ντοκιμαντέρ για τη συναρπαστική αρχαία τοποθεσία επιτρέπει στους θεατές να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να κατανοήσουν περαιτέρω τη σημασία της Κέρου στην Εποχή του Χαλκού.
Τεχνουργήματα από την Κέρο εκτίθεται στην Αθήνα
Αρχαίοι θησαυροί του Αιγαίου από την Κέρο και το Δασκαλιό και από τα πρώιμα κυκλαδίτικα νησιά που άνθησαν από το 3200-2100 π.Χ., μπορείτε να τα δείτε-για πρώτη φορά-σε μια έκθεση που άνοιξε στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου.
Το «Des Apenanti - A Settolution on Keros of 4.500 Years Ago» εκτίθεται τώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών στην περιοχή Μεταξουργείο, δείχνοντας αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2019.
Η Έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη μακροχρόνια ανασκαφή, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στις νησίδες νοτιοανατολικά της Νάξου, της Κέρου και του Δασκαλιού και μέρος της ομάδας των νησιών Κουφονήσια.
Η έκθεση αναδεικνύει την έναρξη της αστικοποίησης και τα δίκτυα θαλάσσιου εμπορίου, πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο Πέλαγος κατά την προϊστορική εποχή.
Ένα τμήμα δείχνει πτυχές της καθημερινής ζωής και του εμπορίου και ένα άλλο παρέχει μια γεύση από αρχαιολογικές μεθόδους και τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αιχμής εκείνης της εποχής.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος