Ο περίφημος Άγγλος μηχανικός αεροναυπηγικής, σχεδιαστής αεροσκαφών, φιλόσοφος και στρατιωτικός John William Dunne, ο οποίος είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Ένα Πείραμα με τον Χρόνο”, ήταν βέβαιος πως έβλεπε το μέλλον στα όνειρά του!
Για πολλά χρόνια κοιμόταν με ένα χαρτί κι ένα μολύβι στο προσκέφαλό του και σημείωνε κάθε λεπτομέρεια των ονείρων του αμέσως μόλις άνοιγε τα μάτια του. Σε πολλές περιπτώσεις, γεγονότα που είχαν συντελεστεί στα όνειρά του, πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα στη ζωή του.
John William Dunne (02/12/1875 – 24/08/1949)
Ένας επιστήμονας, ο οποίος δεν κατόρθωνε να λύσει μερικές προηγμένες μαθηματικές εξισώσεις, ονειρεύτηκε ότι βρισκόταν σε μια σάλα χορού, όπου οι άνθρωποι χόρευαν σε ζευγάρια. Οι συνεχώς εναλλασσόμενες κινήσεις των ζευγαριών τον έκαναν να σκεφτεί νέες ιδέες για τη μεταβολή των χημικών τύπων, τους οποίους ανακάλεσε στη μνήμη του όταν ξύπνησε. Έτσι, εφάρμοσε τις νέες ιδέες του και βρήκε τη λύση του προβλήματος που τον απασχολούσε.
Ο David B. Parkinson, μηχανικός της αμερικανικής εταιρίας Bell, είχε ονειρευτεί ότι χειριζόταν ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο, ηλεκτρικά ελεγχόμενο. Μόλις ξύπνησε, σχεδίασε τον τύπο του πυροβόλου και οι Αρχές δεν άργησαν να αντιληφθούν τη χρησιμότητά του. Το πυροβόλο κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον αμερικανικό στρατό.
Ο Σκωτσέζος δραματουργός William Archer είχε δει στον ύπνο του μια ιστορία από την αρχή έως το τέλος και όταν ξύπνησε, την έγραψε με κάθε λεπτομέρεια και της έδωσε τον τίτλο “Πράσινη Θεά”. Μάλιστα, το βιβλίο αυτό σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.
William Archer (23/09/1856 – 27/12/1924)
Ο επίσης Σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson, που έγραψε πολλά αριστουργήματα, όπως “Το Νησί των Θησαυρών” και “Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ”, είχε εξομολογηθεί πως τις περισσότερες υποθέσεις των έργων τις έβλεπε στα όνειρά του.
Robert Louis Stevenson (13/11/1850 – 03/12/1894)
Μέχρι σήμερα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον μυστηριώδη κόσμο των ονείρων. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο νους δεν ελέγχεται από τη θέληση, αλλά κινείται χωρίς κατεύθυνση ή καθοδήγηση και ως εκ τούτου, η φαντασία αποχαλινώνεται. Όταν ένας ψυχαναλυτής εξετάζει κάποιον ασθενή, δίνει μεγάλη σημασία στη σφαίρα των ονείρων του, καθώς συχνά αποκαλύπτουν συμβάντα, τα οποία παραμένουν μόνο στο υποσυνείδητο και τα οποία αποτελούν τη βάση των διαταραχών του ασθενούς.
Ο Αυστριακός Sigmund Freud, διάσημος νευρολόγος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, υποστήριζε ότι τα όνειρα αποτελούν την εκπλήρωση των πόθων μας μέσα από το πρίσμα της φαντασίας. Επειδή πολλοί ανομολόγητοι πόθοι μας θα μας προκαλούσαν φρίκη εάν τους γνωρίζαμε, εμφανίζονται στα όνειρά μας μεταμφιεσμένοι, σχεδόν κρυπτογραφημένοι. Ο Freud έμαθε να ερμηνεύει τον κρυπτογραφικό αυτό κώδικα και μπορούσε να αποκαλύψει τι βασάνιζε τον ασθενή.
Sigmund Freud (1856 – 1939)
Ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Abraham Lincoln, άνθρωπος εξαιρετικά δραστήριος και προικισμένος με λογική και σύνεση, πίστευε ότι τα όνειρα εμπεριέχουν προειδοποιήσεις και προβλέψεις για το μέλλον. Ήταν τόσο πεπεισμένος γι’ αυτό, που όταν ονειρεύτηκε ότι επρόκειτο να δολοφονηθεί, κατέγραψε το όνειρό του στα τετράδιά του. Μετά από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος δολοφονήθηκε και το όνειρό του επαληθεύτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.
Abraham Lincoln (12/02/1809 – 15/04/1865)
Κατά τους βιβλικούς χρόνους, τα όνειρα θεωρούνταν κομιστές μηνυμάτων και εκείνοι που μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν, έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιωσήφ είδε στο όνειρό του ότι η Παρθένος Μαρία θα αποκτούσε έναν Υιό, ο οποίος “θα σώσει τον λαό Του από τα αμαρτήματά του”. Οι Μάγοι, που πήγαν να επισκεφτούν το Θείο Βρέφος, προειδοποιήθηκαν κι εκείνοι στο όνειρό τους ότι δεν έπρεπε, κατά την επιστροφή τους, να γίνουν αντιληπτοί από τον Ηρώδη.
Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Ιησούς επρόκειτο να δικαστεί, η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου είδε ένα όνειρο, το οποίο την παρακίνησε να συμβουλεύσει τον άντρα της να αθωώσει τον Χριστό. Η γυναίκα αυτή έγινε κατόπιν Χριστιανή και Αγία, η Αγία Πρόκλα.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Newark, στο Nottinghamshire της Αγγλίας, από τους Στρογγυλόκεφαλους του Cromwell, ένας προύχοντας της πόλης, ονόματι Clay, είχε για τρεις συνεχόμενες νύχτες το ίδιο όνειρο. Έβλεπε ότι το σπίτι του πυρπολούνταν. Του έκανε τόση εντύπωση η επανάληψη του ονείρου, ώστε εκκένωσε το σπιτικό του από την οικογένεια και τα υπάρχοντά του. Πράγματι, την επόμενη ημέρα, το σπίτι του έγινε παρανάλωμα του πυρός και κατέπεσε σε ερείπια.
Ο Willem van Keppel, 2ος Κόμης του Albemarle, Βρετανός πρεσβευτής στην Αυλή της Γαλλίας, πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 1754. Όταν ο γιος του μετέβη σε μια φιλική οικία, όπου βρισκόταν η μητέρα του, για να της ανακοινώσει τη θλιβερή είδηση, αυτή, πριν ακόμα ανοίξει το στόμα του ο γιος της, του είπε: “Δε χρειάζεται να μου πεις ότι πέθανε ο πατέρας σου. Το είδα στον ύπνο μου χθες τη νύχτα”.
Willem van Keppel, 2ος Κόμης του Albemarle (05/06/1702 – 22/12/1754)
Όταν ο Άγγλος Πρωθυπουργός Spencer Perceval πυροβολήθηκε στον προθάλαμο της Βουλής των Κοινοτήτων στις 11 Μαΐου του 1812, η δολοφονία του δεν προκάλεσε τη δραματική κατάπληξη που θα αναμενόταν. Και τούτο, γιατί ένας ανθρακωρύχος, ονόματι Williams, είχε ονειρευτεί ότι είχε δολοφονηθεί ο Πρωθυπουργός. Το όνειρό του, το οποίο το είχε αφηγηθεί σε πολλούς γνωστούς και φίλους του, έφτασε και στα αυτιά ενός εξέχοντος ιατρού, o οποίος στο βιβλίο του “Παλαιά Χρόνια και Μεταγενέστερες Σκέψεις” περιέγραφε το όνειρο του ανθρακωρύχου. Ο Williams, όχι μόνο είχε ονειρευτεί τη δολοφονία του Spencer Perceval, αλλά περιέγραψε και τα ενδύματα που φορούσαν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο δολοφόνος τη στιγμή του στυγερού εγκλήματος.
Spencer Perceval (01/11/1762 – 11/05/1812)
Το παράδειγμα αυτό ενός ονείρου που προλέγει το μέλλον, έγινε κλασσικό στη φιλολογία των ονείρων. Απέδειξε πλήρως ότι ορισμένα άτομα είναι προικισμένα με την ικανότητα να διαβλέπουν το μέλλον, ενώ κοιμούνται.
Υπήρξαν αναρίθμητα προφητικά όνειρα που είχαν προβλέψει διάφορα ιστορικά γεγονότα. Μα, μέχρι σήμερα, ο μαγικός κόσμος των ονείρων έχει ελάχιστα εξερευνηθεί. Οι ειδικοί, πάντως, ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται τα όνειρα, δηλαδή το υποσυνείδητο, να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το παρελθόν και να αποκαλύψουν το μέλλον.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 23/06/1957…
Πηγή: strangepress