Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Εθνικό Μουσείο της Μογγολίας και συνεργάτες από όλο τον κόσμο, εργάζονται για τον εντοπισμό, την ανάλυση και τη συντήρηση αρχαίων υλικών που αναδύονται από τον πάγο στις χλοώδεις στέπες της Μογγολίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί τεχνουργήματα με τεράστιο αντίκτυπο στο πώς κατανοούν οι επιστήμονες το παρελθόν.
Μογγολία: Τα χιόνια έλιωσαν αποκαλύπτοντας οστά ζώων και εργαλεία από την εποχή του Χαλκού. «Θησαυροί» της ιστορίας που συντήρησε το ψύχος
Καθώς η κλιματική κρίση επισπεύδει το λιώσιμο των πάγων, στα ορεινά πολλών περιοχών έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται «θησαυροί» της ιστορίας που διατηρήθηκαν στο ψύχος.
Μια ομάδα ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Εθνικό Μουσείο της Μογγολίας υπό τον αρχαιολόγο Γουίλιαμ Τέιλορ προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων, προτού εξαφανιστούν ή καταστραφούν από τα στοιχεία της φύσης ή τα ζώα.
Εργαλείαπου έφτιαξαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώιμοι κυνηγοί της περιοχής, είναι μόνο ένα είδος από αυτά που ανακαλύφθηκαν στα ορεινά της χώρας.
Τα εργαλεία είναι από μαλακά υλικά που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν επιζήσει στις αλπικές συνθήκες. Ωστόσο, λόγω χιονιού, διατηρήθηκαν για αιώνες στην αρχική τους κατάσταση, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες την ανάλυσή τους.
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Τέιλορ, η ομάδα εντόπισε ένα τόξο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ένα σχοινί καθώς και μία κόκκινη χρωστική ουσία, ευρήματα που τους οδήγησαν σε νέες ανακαλύψεις για τον πληθυσμό της εποχής.
«Οι άνθρωποι της περιοχής κατατάσσονταν ανέκαθεν στις κτηνοτροφικές κοινωνίες. Ωστόσο, οι συνάδελφοί μου κι εγώ διαπιστώσαμε πως στους μογγολικούς παγετώνες και τις επιφάνειες πάγου υπήρχαν κυνηγετικά αντικείμενα, όπως λόγχες και τόξα, και σκελετικά αποτυπώματα μεγάλων ζώων όπως πρόβατα αργκάλι που εκτείνονται χρονικά σε μια περίοδο άνω των τριών χιλιετιών» εξηγεί ο Τέιλορ.
Ο ίδιος ευελπιστεί πως, μέσω ανάλυσης των δεδομένων και των ευρημάτων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν πως οι άνθρωποι του παρελθόντος προσαρμόστηκαν στις οικολογικές αλλαγές του καιρού τους.
Πηγή: lifo