Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Οι επιστήμονες εντόπισαν το «σημείο του Θεού» του εγκεφάλου

$
0
0

Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη θέση στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπεύθυνο για την πνευματικότητα - μια έννοια που τελικά έγινε γνωστή ως το σημείο Θεού.

Οι επιστήμονες του Brian βρήκαν περιοχές υπεύθυνες για τα ανθρώπινα συναισθήματα αγάπης, φόβου, συμπόνιας και εγκληματικότητας, αλλά η πνευματικότητα παρέμεινε άπιαστη, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε θρησκευτικές δραστηριότητες και πνευματικότητα από άλλες εμπειρίες. Το 1989, ο νευροεπιστήμονας Μάικλ Πέρσινγκερ ανέπτυξε το «Κράνος του Θεού» για τον έλεγχο της επικοινωνίας μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κροταφικού λοβού με την ελπίδα να βρει το σημείο Θεού, αλλά του ξέφυγε. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιούν "χαρτογράφηση δικτύου βλάβης"πιστεύουν ότι έχουν επιτύχει επιτέλους το σημείο Θεού. Αυτό θα φέρει τελικά την επιστήμη και την πνευματικότητα μαζί… ή θα βάλει τέλος στη θρησκεία;

«Πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί τον εαυτό του θρησκευόμενο ή ακόμη πιο ταυτισμένους ως πνευματικούς, αλλά τα νευρωνικά υποστρώματα της πνευματικότητας και της θρησκευτικότητας παραμένουν άλυτα. Σε δύο ανεξάρτητα σύνολα δεδομένων βλαβών εγκεφάλου (N1 = 88; N2 = 105), εφαρμόζουμε χαρτογράφηση δικτύου βλαβών για να ελέγξουμε αν οι θέσεις των βλαβών που σχετίζονται με την πνευματική και θρησκευτική πεποίθηση χαρτογραφούν σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα ανθρώπινου εγκεφάλου είπαν οι ερευνητές.»

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, οι ερευνητές Michael A. Ferguson από το Center for Brain Circuit Therapeutics στο Brigham and Women's Hospitalστη Βοστώνη και άλλοι εξηγούν πώς προηγούμενες μελέτες χρησιμοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου και λειτουργική νευροαπεικόνιση για να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου φωτίζονται όταν ένα άτομο βιώνει πνευματικότητα. Τα αποτελέσματα ήταν μικτά και ασαφή, έτσι ο Ferguson και η ομάδα του μεταπήδησαν σε χαρτογράφηση δικτύου βλαβών που συνδέει πολύπλοκες ανθρώπινες συμπεριφορές με συγκεκριμένα κυκλώματα εγκεφάλου με βάση τις θέσεις εγκεφαλικών βλαβών σε ασθενείς. Τα σύνολα δεδομένων τους αποτελούνταν από 88 ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο και είχαν βλάβες στον εγκέφαλό τους, και 105 ασθενείς με βλάβες που προκλήθηκαν από διεισδυτικό τραύμα στο κεφάλι από μάχες.

Από τους 88 ασθενείς που ερωτήθηκαν πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι 30 έδειξαν μείωση της πνευματικής πίστης που ανέφεραν οι ίδιοι, οι 29 παρουσίασαν αύξηση και οι 29 δεν έδειξαν καμία αλλαγή. Χρησιμοποιώντας τη χαρτογράφηση του δικτύου των βλαβών, η ομάδα διαπίστωσε ότι η πνευματικότητα που αναφέρθηκε ήταν χαρτογραφημένη σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα του εγκεφάλου με επίκεντρο το περιαρχικό γκρι (PAG), μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που έχει συνδεθεί με αισθήματα φόβου, πόνου, αλτρουισμού και αγάπης. Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου της μελέτης, τα αποτελέσματα της θρησκευτικότητας από το δεύτερο σύνολο δεδομένων ευθυγραμμίζονται με αυτά τα ευρήματα.

Ορισμένες πτυχές της μελέτης μπορεί να μην ταιριάζουν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τοποθεσίες βλάβης που σχετίζονται με άλλα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα - συμπεριλαμβανομένου του παρκινσονισμού (ανωμαλίες της κίνησης που παρατηρούνται στη νόσο του Πάρκινσον), αυταπάτες, και σύνδρομο εξωγήινων άκρων που διασταυρώνονται με περιοχές του κυκλώματος PAG. Το πιο σημαντικό, τα δύο σύνολα δεδομένων ήταν κυρίως χριστιανοί, αλλά δεν έδωσαν καμία πληροφορία σχετικά με την ανατροφή ή την πνευματική εκπαίδευση τους. Ο Ferguson θέλει να κάνει περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους τομείς.

«Μόνο πρόσφατα η ιατρική και η πνευματικότητα διαχωρίστηκαν η μία από την άλλη. Φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η αιώνια ένωση μεταξύ θεραπείας και πνευματικότητας σε πολιτισμούς. Με ενδιαφέρει ο βαθμός στον οποίο η κατανόησή μας για τα εγκεφαλικά κυκλώματα θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία επιστημονικά τεκμηριωμένων, κλινικά μεταφράσιμων ερωτήσεων σχετικά με το πώς η θεραπεία και η πνευματικότητα μπορούν να αλληλοενημερώνονται».

Δεν χρειάζεται κανείς να εμβαθύνει πολύ στα ιερά βιβλία οποιασδήποτε θρησκείας για να βρει αναφορές στη θεραπεία. Ίσως υπάρχει πραγματικά ένα σημείο Θεού στον ανθρώπινο εγκέφαλο για το οποίο μπορούν να συμφωνήσουν τόσο η επιστήμη όσο και η θρησκεία.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles