Η Γραμμική Α, είναι ένα σύστημα γραφής που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Μινωίτες από το 1800 έως το 1450 π.Χ., και δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ πλήρως.
Χρησιμοποιήθηκε σε κυβερνητικά και θρησκευτικά γραπτά του Μινωικού Πολιτισμού και έχει προκαλέσει και απογοητεύει τους ειδικούς για αιώνες.
Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες και αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει σύμβολα που υποδηλώνουν αριθμητικά κλάσματα στο σύστημα γραφής της Γραμμικής Α.
Το αλφάβητο που ονομάζεται Linear A ανακαλύφθηκε και ονομάστηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς (Sir Arthur Evans), ο οποίος έζησε από το 1851 έως το 1941.
Η Γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ποτέ
Την διαδέχθηκε η Γραμμική Β, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Μυκηναίους για να γράψουν μια πρώιμη μορφή Ελληνικής. Κανένα πλήρες κείμενο στη Γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ποτέ.
Ο όρος «γραμμική» προέρχεται από τη γραφή που γράφτηκε χρησιμοποιώντας μια γραφίδα για να κόψει γραμμές σε μια πήλινη πλάκα, σε αντίθεση με τη «σφηνοειδή», η οποία γράφτηκε χρησιμοποιώντας μια γραφίδα για να πιέσει σφηνοειδή γράμματα στον πηλό.
Η Γραμμική Α ανήκει σε μια ομάδα γραφών που είναι παρόμοια με τα ιερογλυφικά, αλλά εξελίχθηκαν ανεξάρτητα από τα αιγυπτιακά και μεσοποταμιακά συστήματα γραφής.
Κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., υπήρχαν τέσσερις κύριοι κλάδοι αυτού του αλφαβήτου: Γραμμική Α, Γραμμική Β, Κυπρομινωική και Κρητική ιερογλυφική.
Στη δεκαετία του 1950, οι αρχαιολόγοι αποκρυπτογράφησαν τη Γραμμική Β ως Μυκηναϊκή Ελληνική. Διαπίστωσαν ότι η Γραμμική Β μοιράζεται πολλά σύμβολα με τη Γραμμική Α και μπορεί να σημειώνουν παρόμοιες συλλαβικές τιμές.
Αλλά ούτε αυτές ούτε άλλες προτεινόμενες αναγνώσεις οδήγησαν σε μια γλώσσα που μπορεί να διαβαστεί από ειδικούς.
Το μόνο μέρος της γραφής που μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί και να διαβαστεί είναι τα σημάδια για τους αριθμούς - τα οποία, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι γνωστά μόνο ως αριθμητικές τιμές. Οι πραγματικές λέξεις για αυτούς τους αριθμούς παραμένουν άγνωστες.
Ένα σύμβολο για κάθε κλάσμα
Τώρα, όμως, ερευνητές στη Μπολόνια της Ιταλίας αποκρυπτογράφησαν τα μαθηματικά μεγέθη για αυτά τα σύμβολα, συνδυάζοντας μεθόδους γλωσσολογίας, μαθηματικών και αρχαιολογίας, και συγκρίνοντας το υλικό με τα αντίστοιχα ιερογλυφικά σύμβολα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, τα οποία είναι γνωστά.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με την υπόθεση ότι η απλή διαίρεση με δύο, το κλάσμα ½, ήταν η πιο κοινή, και ότι κάθε κλάσμα μεγαλύτερο από το ½ μπορεί να εκφραστεί ως ½ + x. Σε αυτή τη βάση, οι ερευνητές υπολόγισαν τους διάφορους συνδυασμούς και τη συχνότητα των κλασμάτων που είδαν.
Οι ερευνητές της Μπολόνια δημιούργησαν έναν πίνακα στον οποίο όλα τα πιθανά σύμβολα των κλασμάτων της Γραμμικής Α ταξινομήθηκαν σε συγκεκριμένες αριθμητικές ενότητες.
Δημοσιευμένος στην Εφημερίδα της Αρχαιολογικής Επιστήμης, ο πίνακας δείχνει ημικυκλικά σύμβολα με σειριακό αριθμό γραμμών για τα κλάσματα 1/4, 1/5 ή 1/20, 1/30 και ούτω καθεξής έως 1/60.
Το σύμβολο για το 1/10 θυμίζει το γράμμα Τ. Ωστόσο, το κλάσμα που απαντάται συχνότερα σε πήλινες πλάκες είναι ½, το οποίο είναι σαν το γράμμα Ι. Οι ερευνητές από τη Μπολόνια είναι αισιόδοξοι ότι η συνδυασμένη μέθοδος που χρησιμοποίησαν κάποια μέρα θα οδηγήσει σε την αποκρυπτογράφηση ολόκληρου του αινιγματικού Γραμμικού Α συστήματος γραφής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεκάδες σύμβολα σημειώθηκαν με οριζόντιες γραμμές ή τελείες, εκατοντάδες με κύκλους και χιλιάδες με κύκλους πλαισιωμένους από γραμμές. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Μινωίτες χρησιμοποίησαν ακόμη και δεκαδικά κλάσματα για τους υπολογισμούς τους και για την καταγραφή των ποσοτήτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Γραμμική Α περιέχει 17 σύμβολα που προφανώς σήμαιναν κλάσματα. Αυτά τα δεκαδικά κλάσματα αντιπροσωπεύονταν από τριγωνικά ή ημικυκλικά σύμβολα συμπληρωμένα με μία ή περισσότερες τελείες.
Οι επιστήμονες το είχαν ήδη ανακαλύψει αυτό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να βρουν την αντιστοιχία των συμβόλων με συγκεκριμένα κλάσματα. Οι πήλινες πλάκες που έχουν επιβιώσει είναι συχνά αποσπασματικές και οι αντιστοιχίες έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Κείμενα Γραμμικής Α έχουν βρεθεί σε όλο το νησί της Κρήτης και επίσης στα Κύθηρα, την Κέα, τη Θήρα και τη Μήλο στο Αιγαίο, και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι ερευνητές της Μπολόνια πιστεύουν ότι συνεχίζοντας τη μελέτη, μια μέρα θα αποκρυπτογραφήσουν όλα τα σύμβολα της Γραμμικής Α και θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τη γλώσσα. Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει τη γλώσσα και ενδεχομένως και την καταγωγή των Μινωιτών.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος