Κάποτε ο Πηλέας, βασιλιάς της Φθίας, είδε την θεά Θέτιδα, την ερωτεύθηκε και θέλησε να την κατακτήσει. Η Θέτις όμως άλλαζε συνεχώς μορφές – φίδι, λιοντάρι, φωτιά, νερό- για να ξεφύγει και γι’ αυτό ο Πηλέας συμβουλεύτηκε τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Εκείνος του δίδαξε την περίφημη Χειρώνιο ή Μαιάνδριο λαβή με την οποία νίκησε όλες τις μεταμορφώσεις της και η θεά παραδόθηκε στον Έρωτά τους.
Από τον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, ενός θνητού και μιας θεάς γεννήθηκε ο ημίθεος Αχιλλέας.
Μέγιστο σύμβολο της αρχαίας ελληνικής Μυσταγωγίας είναι η αποκάλυψη της ερωτικής επικοινωνίας, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ γης και ουρανού, μεταξύ δυο μεγεθών που ευρίσκονται σε επαφή!
Η Χειρώνιος ή Μαιάνδριος λαβή αποτελεί σύμβολο της επαφής και επικοινωνίας της γης με τον ουρανό και της κυριαρχίας της ψυχής επί των φυσικών νόμων.
Δια της υπερόχου αυτής εικόνος, αποκαλύπτεται ο τρόπος συνδέσεως ενός εισέτι θνητού με το ανώτερο πνευματικό επίπεδο. Ο γάμος, κατά Πρόκλον, υπαινίσσεται την ομονοητική σύνταξη των θεών και την ομοφυή συνέργειά τους προς τας ποιήσεις.
Το γεννητικό αποτέλεσμα αυτής της συζεύξεως της νοήσεως (ομονοητική) αλλά και της φύσεως (ομοφυής) θνητού και αθανάτου επιπέδου είναι η ημιθεϊκή βαθμίδα του Αχιλλέως.
Εικόνα: Ερυθρόμορφη κύλικα Μουσείο Βερολίνου 500 π.Χ. (Ο Πηλέας αψηφά τα φίδια που τον τυλίγουν από παντού (σύμβολα θείων οντοτήτων) και το λιοντάρι (σύμβολο των ηλιακών δυνάμεων) που βρυχάται στην πλάτη του).
Πηγή: ideotheatron