Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Γιατί οι γάτες ήταν τόσο σημαντικές στην αρχαία Αίγυπτο

$
0
0

Η λατρεία των ζώων στην αρχαία Αίγυπτο ήταν μέρος της καθημερινής ζωής των Αιγυπτίων. Σε πολλά ζώα οι Αιγύπτιοι έδειχναν σεβασμό αποτίνοντας τιμές σε αυτά, δεδομένου ότι οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι τα ζώα βρίσκονται σε στενή επαφή με τις θεότητες και τους θεούς, κάτι που δε μπορούσαν να πετύχουν οι άνθρωποι.

Η γάτα στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ένα από τα ιερά ζώα. Αυτοί οι μικροί σύντροφοι συνάρπασαν τους Αιγυπτίους από πολύ νωρίς μιας και η γάτα εξημερώθηκε πριν από 4.000 χρόνια. Υπάρχουν εικόνες και αγαλματίδια των άγριων αυτών αιλουροειδών παντού στην Αίγυπτο αλλά δεν ήταν παρά μόνο μετά το 2000 π.Χ. που η πλήρως εξημερωμένη γάτα έκανε την εμφάνισή της στα σπίτια των Αιγυπτίων.

Οι πρώτες εξημερωμένες αιγυπτιακές γάτες στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα για να διώχνουν μακριά τα φίδια και τα τρωκτικά. Αργότερα εν τούτοις η γάτα μεταμορφώθηκε για τους περισσότερους Αιγυπτίους από απλά ένα πρακτικά χρήσιμο ζώο σε θεότητα. Κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου (1540 έως 1069 π.Χ.), υπήρχαν πολλές σκηνές σε τάφους που παρουσίαζαν γάτες ως τμήμα της καθημερινής ζωής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιρναν τις γάτες τους μαζί τους στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις αντί των σκυλιών και οι δημοφιλέστερες εξορμήσεις τους ήταν στα έλη όπου οι γάτες μπορεί να είχαν εκπαιδευθεί για να ανακτήσουν τα πτηνά και τα ψάρια.

Μια άλλη πολύ κοινή σκηνή στα έργα ζωγραφικής στους τάφους ήταν η απεικόνιση μιας γάτας που καθόταν κάτω από το θρόνο μιας γυναίκας. Τις αποκαλούσαν συνήθως με τη λέξη Mit ή Miut, λέξη που χρησιμοποιούσαν για να δηλώσουν μεγάλη αγάπη και την ίδια λέξη χρησιμοποιούσαν για να απευθυνθούν και στα παιδιά τους.

Αγάλματα γατών τοποθετούνταν έξω από το σπίτι για να προστατεύσουν τους ενοίκους και για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Από αυτά τα ευρήματα οι Αιγυπτιολόγοι επιστήμονες συμπέραναν ότι η γάτα είχε γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας αιγυπτιακής οικογενειακής ζωής. Η Μαφντέτ ήταν η πρώτη αιγυπτιακή αιλουροειδής θεότητα, που απεικονιζόταν μερικές φορές ως λυγξ, αλλά η πιο γνωστή γάτα - θεότητα ήταν η Μπαστέτ (επίσης γνωστή και ως Πάας ή Ουμπάστη) και η θεά - λιοντάρι Σεχμέτ. Η Μπαστέτ είχε τους ρόλους της γονιμότητας, του προστάτη των παιδιών και του προστάτη όλων των γατών και ήταν τόσο αγαπητή που έγινε οικιακή θεότητα!

Αρχικά η θεότητα αυτή απεικονιζόταν μόνο με το σώμα μιας γάτας αλλά αργότερα πήρε τη μορφή μιας όμορφης θελκτικής γυναίκας που είχε όμως το κεφάλι μιας γάτας. Η Σεχμέτ ήταν επίσης μια θεότητα γάτα που αντιστοιχούσε όμως στην σκοτεινή πλευρά, στην καταστροφική δύναμη. Η Σεχμέτ ήταν γνωστή ως η θεά του πολέμου και του λοιμού. Μαζί, η Μπαστέτ και η Σεχμέτ αντιπροσώπευαν την ισορροπία των δυνάμεων της φύσης, κάτι αντίστοιχο με την Ταοιστική αντίληψη του Γιν και του Γιάνγκ από την κάθαρα θηλυκή και γατίσια πλευρά όμως..

Πηγή: astropedia


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles