Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2017

$
0
0

Η χρονιά που μας άφησε μόλις ήταν μια μάλλον κακή χρονιά διεθνώς.

Αγαπημένες προσωπικότητες και διασημότητες μάς άφησαν χρόνους, η τρομοκρατία βύθισε στο πένθος και τον όλεθρο την Ευρώπη, το Χαλέπι καταστράφηκε, η Υεμένη μετατράπηκε σε κόλαση και η Αγγλία αποφάσισε να φύγει από την ευρωπαϊκή γειτονιά.

Τα νέα φαίνεται μάλιστα πως θα είναι ακόμα χειρότερα για το 2017, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τους καταστροφολόγους, που εγγυώνται ότι και η νέα χρονιά θα ακολουθήσει την πεπατημένη του 2016 σε μαύρους όρους οικονομικής κρίσης, τρομοκρατίας, ακόμα και γενικευμένων συρράξεων…

Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας καταποντίζεται

Η χρηματοπιστωτική κρίση που μαστίζει την Ιταλία θα γενικευτεί το 2017, μας λένε οι διεθνείς αναλυτές, που προβλέπουν τη φημολογούμενη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα αυτή τη χρονιά. Μέσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και σταθερό μέλος της Ευρωζώνης, μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να απειλήσει ολάκερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι διεθνολόγοι κάνουν λόγο για πραγματική βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας που αν σκάσει, τότε οι συνέπειές της θα ακουστούν στα πέρατα του κόσμου. Αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας μέσα στη χρονιά, μένει να φανεί…

ΗΠΑ, Κίνα και ο οικονομικός πόλεμος μεγατόνων

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έκρυψε καθόλου τα σχέδιά του αναφορικά με τον ασιατικό Δράκο καθ’ όλη την προεκλογική του εκστρατεία: θέλει να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και να πατήσει κυριολεκτικά το Πεκίνο στον λαιμό, κρίνοντας ως «κακές συμφωνίες» το εμπορικό πλαίσιο που έχουν υπογράψει ΗΠΑ και Κίνα.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί, αν και τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως ακριβώς υπολογίζει ο Τραμπ και οι δυο χώρες να επιδοθούν σε έναν επίπονο αγώνα που θα τις επηρεάσει αμφότερες. Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας και ΗΠΑ αγγίζουν τα 600 δισ. δολάρια, κι ενώ η Κίνα εισάγει περισσότερα από την Αμερική, είναι τα κινεζικά αγαθά που φτάνουν στις ΗΠΑ δυσκολότερο να τα προμηθευτούν από αλλού.

Κι αν οι προβλέψεις θέλουν την Κίνα να επηρεάζεται περισσότερο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι φόροι που θέλει να επιβάλει εκείνος στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων μπορεί να ανατρέψουν το ισοζύγιο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα εισάγει, συναρμολογεί και κατόπιν εξάγει προϊόντα σε όλη την Ασία και μια ανατροπή της εύθραυστης εμπορικής ισορροπίας θα επηρεάσει αναμφίβολα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, με το τοπίο να παραμένει θολό για περαιτέρω προβλέψεις των συνεπειών-ντόμινο…

Οι ταλιμπάν ξαναπαίρνουν το Αφγανιστάν

Θυμάστε τους ταλιμπάν; Σαν τον κακό των κόμικς, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση έχει επιστρέψει με ακόμα μεγαλύτερο προϋπολογισμό και αναμφίβολα πιο ρεβανσιστικές διαθέσεις. Οι αναφορές τούς θέλουν πανέτοιμους να ανακαταλάβουν το Αφγανιστάν και να επαναφέρουν στις μνήμες μας τη ζοφερότητα στην οποία είχαν βυθίσει τη χώρα.

Ακόμα και σήμερα, κάπου 150 από τις 400 επαρχίες του Αφγανιστάν ελέγχονται μερικώς ή ολικώς από τους ταλιμπάν, την ίδια ώρα που οι μάχες μαίνονται σε καμιά πενηνταριά από αυτές. Οι αριθμοί είναι μάλιστα οι μεγαλύτεροι από το 2001, καθώς οι ταλιμπάν γνωρίζουν νέες δόξες με την εισροή αφγανών παραστρατιωτικών στις ακραίες τάξεις τους.

Κι αν έχουν φύγει από τη δημόσια σφαίρα, καθώς πλέον το Ισλαμικό Κράτος κλέβει όλη τη δυτική προσοχή, μόνο παροπλισμένοι και αποδυναμωμένοι δεν είναι, μας λένε οι ειδικοί. Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, αποκτούν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και αρχίζουν να βρυχώνται και πάλι, κάτω από τις μύτες λες των 10.000 αμερικανών στρατιωτών που συνεχίζουν να παραμένουν στο Αφγανιστάν. Αν πιστέψουμε τους πιο απαισιόδοξους μελετητές, το 2017 θα είναι η χρονιά που θα ξανακούσουμε δυναμικά για τους ταλιμπάν του Αφγανιστάν…

Η Μαρίν Λε Πεν σκαρφαλώνει στην ηγεσία της Γαλλίας

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν είναι πρώτο πια στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Γαλλίας το 2017 και τα νέα μόνα ευοίωνα δεν είναι για τις δημοκρατικές φωνές της Ευρώπης. Γιατί μπορεί η ίδια να προσπάθησε πολύ να αλλάξει τη φυσιογνωμία του απομακρύνοντάς το από τις ακραίες ακροδεξιές θέσεις του πατέρα της, ως γνήσιος εκφραστής όμως της πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει τη διχαστική πεπατημένη του ναζιστή πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Αν εκλεγεί η πρόεδρος του φασιστικού μορφώματος στο τιμόνι της Γαλλίας, τότε το Brexit θα μοιάζει με υποσημείωση της Ιστορίας, διατείνονται οι διεθνολόγοι. Φανταστείτε, μας λένε, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατική παράδοση να κυριαρχείται από νεοναζί που θέλουν να αποτραβήξουν τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμβεί, τότε θα μιλάμε πιθανότατα για την ταφόπλακα του ευρωπαϊκού οράματος αλλά και για ένα κατακλυσμιαίο οικονομικό γεγονός που θα στείλει ρίγη ανατριχίλας στη χρηματοπιστωτική ραχοκοκαλιά της Δύσης…

Η Βόρεια Κορέα γίνεται πυρηνική δύναμη

Η Βόρεια Κορέα έμοιαζε μέχρι σήμερα σαν καρικατούρα κακού των κόμικς, με τον ηγέτη της να εκτοξεύει συνεχώς κενές περιεχομένου απειλές κατά της Δύσης. Το 2017 μπορεί ωστόσο να σηματοδοτήσει το πέρασμά της από πυρηνικό κλαυσίγελο σε πραγματική πυρηνική απειλή και τότε κανείς δεν θα συνεχίσει να γελά.

Ήδη το 2016, η Πιονγκγιάνγκ έκανε δύο πυρηνικές δομικές, στέλνοντας τον συνολικό αριθμό των ατομικών δοκιμαστικών της στα πέντε. Κι ενώ φαίνεται πως οι πέντε αυτές φορές δεν της έφτασαν για να αναπτύξει λειτουργικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο Κιμ μετέτρεψε σε άμεση εθνική προτεραιότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο και κάποια στιγμή θα τα καταφέρει.

Οι πιο συντηρητικές εξάλλου προβλέψεις τοποθετούν την ανάπτυξη των πυρηνικών κεφαλών της Κορέας μέχρι τα μέσα του 2018, αν και δεν αποκλείεται καθόλου να το καταφέρουν αρκετά πιο νωρίς. Και για έναν ηγέτη με τόσο εύθραυστο εγωισμό, σαν τον Κιμ, το να μπει στο ιδιωτικό κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και αρκούντως απειλητικά…

Το Ισλαμικό Κράτος σπέρνει τον όλεθρο στην Ευρώπη

Στους 13 μήνες μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και τελών του 2016, το ISIS και τα συνεργαζόμενα εξτρεμιστικά παρακλάδια του έχουν σκοτώσει περισσότερους από 260 ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο, ένας αριθμός που μεγαλώνει πολύ αν συμπεριλάβουμε και τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία. Κι αν αυτό από μόνο του είναι τρομακτικότατο και τραγικό, μπορεί να είναι μια πρώτη γεύση αυτού που θα ακολουθήσει το 2017, ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές.

Γιατί την ώρα που τα ισχυρά προπύργια του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία καταποντίζονται, το αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο συνεχίζει να στέλνει τους δυτικούς τζιχαντιστές πίσω στα ευρωπαϊκά σπίτια τους κατά κοπάδια. Με έναν φυσικά σκοπό: να επιφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες σε ευρωπαίους πολίτες.

Σύμφωνα με τη Europol, αυτοί οι φανατικοί μαχητές που γυρίζουν στην Ευρώπη είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε τέτοιες επιχειρήσεις και το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος δεν κρύβει καθόλου ότι οι αγαπημένοι του στόχοι είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Οι ειδικοί φοβούνται ακόμα και επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, όπως σαρίν και άνθρακα.

Ένας μεγάλος πόλεμος προ των πυλών;

Ήταν άραγε το 2016 το νέο 1913; Μπορεί και να ήταν, μας λέει μερίδα διεθνολόγων, που θεωρεί ότι αν ο κόσμος δεν αλλάξει άμεσα πορεία, ενδέχεται να ζήσουμε μια μεγάλη σύγκρουση με ευρύτερες συνέπειες και μαζική εμπλοκή δυνάμεων. Και όταν λέμε μεγάλη σύγκρουση, εννοούμε από πόλεμο με περιφερειακές συνέπειες μέχρι και τον Γ’ Παγκόσμιο!

Η Κίνα είναι εδώ ο Νο 1 ύποπτος, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες του 2016 δεν έλειψαν τα θερμά επεισόδια με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν. Κι ενώ οι διεθνολόγοι δεν βλέπουν άμεση εμπλοκή Κίνας και ΗΠΑ σε πόλεμο, θεωρούν πιθανή μια μικροεμπλοκή με κάποιο έθνος-δορυφόρο της Αμερικής που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερες συνέπειες, σαν αυτόν τον μεσήλικα αρχιδούκα της Αυστρίας που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 1914 και πυροδότησε το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου έναν μήνα αργότερα.

Από την άλλη, υπάρχει πάντα η Ρωσία, η οποία όπως προέβλεψε πρόσφατα ο πρώην υπαρχηγός του ΝΑΤΟ, θα προσαρτήσει τις βαλτικές χώρες μέσα στο 2017, αφήνοντας Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ να πονοκεφαλιάζουν για τις δικές τους αντιδράσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αναλυτές και στην πρόσφατη δολοφονία του ρώσου διπλωμάτη στην Άγκυρα και τις επιπτώσεις της στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ένα θερμό επεισόδιο εκεί θα εμπλέξει πολλούς συμμάχους των δύο πλευρών σε μια κοκορομαχία με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles