Πριν από περίπου 17.500 χρόνια, οι αρχαίοι κάτοικοι της σημερινής Κροατίας ανακάλυψαν την τέχνη της κεραμικής.
Δεκάδες από τις ζωόμορφες φιγούρες, που έπλαθαν με προσοχή στη λεπτομέρεια και εν συνεχεία «έψηναν» στη φωτιά, εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους στη σπηλιά Vela spila,στο νησί Korcula της Αδριατικής– πρόκειται για τα αρχαιότερα δείγματα κεραμικής που έχουν βρεθεί στην περιοχή των Βαλκανίων και τις μοναδικές ενδείξεις εικονιστικής τέχνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Ανώτερης Παλαιολιθικής. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ύστερα από ένα διάστημα 2.500 χρόνων οι επισκέπτες της σπηλιάς μειώθηκαν σημαντικά και η κεραμική εγκαταλείφθηκε, για να «ανακαλυφθεί» εκ νέου οκτώ χιλιετίες αργότερα.
Την ερχόμενη Τρίτη ο Preston Miracle, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και συμμετείχε στην ανασκαφή, θα μιλήσει στο αθηναϊκό κοινό για την ιδιαιτερότητα της Vela spila και τις χρήσεις της στο πέρασμα του χρόνου, αρχίζοντας πριν από 20.000 χρόνια, στη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου, και φτάνοντας μέχρι την Εποχή του Χαλκού, όταν η σπηλιά χρησιμοποιούνταν κυρίως ως μαντρί για πρόβατα και κατσίκια.
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος έρχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά υπό την επιμέλεια της Γεωργίας Κουρτέση-Φιλιππάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Νένας Γαλανίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), με ελεύθερη είσοδο. Ακολουθεί, στις 18 Ιανουαρίου, η ομιλία του Janusz K. Kozlowski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Jagellon της Κρακοβίας.
Πηγή: Καθημερινή