Μέρος του Ρωμαϊκού θεάτρου καθώς και το διάσημο Τετράπυλο της Παλμύραςκατέστρεψαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Την Πέμπτη το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τον Δεκέμβριο.
Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων.
Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.
Η επικεφαλής του πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες πως η καταστροφή του Τετράπυλου στη συριακή πόλη Παλμύρα από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνιστά "νέο έγκλημα πολέμου".
Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την καταστροφή
"Αυτή η καταστροφή είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου και μια τεράστια απώλεια για τον συριακό λαό και για την ανθρωπότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα. "Αυτό το νέο πλήγμα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, μόλις λίγες ώρες αφότου η UNESCO έλαβε αναφορές για μαζικές εκτελέσεις στο θέατρο, δείχνει πως η πολιτιστική εκκαθάριση υπό την ηγεσία βίαιων εξτρεμιστών έχει σκοπό να καταστρέψει τόσο ανθρώπινες ζωές όσο και ιστορικά μνημεία προκειμένου να στερήσει τον συριακό λαό από το παρελθόν και το μέλλον του".
Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του την πόλη της Παλμύρας και τις αρχαιότητες επί δέκα μήνες πριν την ανακατάληψη της πόλης από τις συριακές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2016.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επιχείρηση κατά της Παλμύρας με αποτέλεσμα να ξαναπέσει στα χέρια τους.
Στη διάρκεια της κατάληψης της Παλμύρας, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε αρκετά μνημεία. Δύο ναοί 2.000 ετών και μία αψίδα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ωστόσο μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης είχε παραμείνει άθικτο.
Πηγές: Καθημερινή, in.gr, LiFO , Archaeology in Syria