Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Εγκαινιάστηκε η νέα Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών

$
0
0

Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017,επίσημα την λειτουργία της Βιβλιοθήκης της, στις  εγκαταστάσεις της επί της οδού Πειραιώς 256. Στηνεκδήλωση των εγκαινίων χαιρετισμό απεύθυναν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχος κος Βασίλης Κασκαρέλης.

Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ Καθηγητή κο Παναγιώτη Χαραλάμπουςκαι τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Αναπληρωτή Καθηγητή κο Παναγιώτη Πούλο. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΑΣΚΤ απένειμε τιμητική πλακέτα με τα τρία  πρωτότυπα γραμματόσημα που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ για τα 180 χρόνια της και απεικονίζουν τις Απολλώνιες κεφαλές, εμβλήματα της Σχολής, καθώς και ένα χαρακτικό του Γιάννη Μόραλη με την όψη του κτιρίου της ΑΣΚΤ. Πρόκειται για εκδόσεις με συλλεκτική και φιλοτελική αξία που επιμελήθηκε ο καθηγητής κος Γιάννης Γουρζής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Κων/νος Φωτάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κων. Ζουράρις, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, οι Βουλευτές κ.κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γιώργος Γαβρίλης, η Ομότιμη Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

180 χρόνια ιστορίας

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Έχει την αφετηρία το 1837, στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών». Την εποχή εκείνη η συλλογή των βιβλίων δε διαχωρίζεται από «τας συλλογάς προπλασμάτων, προτύπων, εικόνων, ...και εν γένει όλα τα εις το κατάστημα ανήκοντα αντικείμενα». Το 1863  για  πρώτη φορά  ξεχωρίζει η βιβλιοθήκη από τις άλλες συλλογές.

Το 1910 στο  διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνονται «τα υπάρχοντα καλλιτεχνικά βιβλία» τα οποία ανήκουν πια στο «Σχολείον των Καλών Τεχνών» το οποίο έχει «ίδιαν βιβλιοθήκην».

Το 1930 αναφέρεται ότι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών περιλαμβάνει «Καλλιτεχνικήν Βιβλιοθήκην μετ’αναγνωστηρίου». Μέχρι το 1995 η βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο κτηριακό συγκρότημα της Α.Σ.Κ.Τ. της οδού Πατησίων 42, σε χώρο 36m2, οπότε και μεταφέρθηκε στα κτήρια της οδού Πειραιώς 256 σε χώρο 630 m2 στον οποίο λειτουργούσε  μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Από τον Νοέμβριο του 2017 η Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ λειτουργεί σε νέο κτήριο εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο ζωής και δράσης.

Με τη διάθεση των υπηρεσιών της και εκτός κοινότητας ΑΣΚΤ, επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, με έμφαση στη Νεοελληνική Τέχνη.

Ανατομία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης

Η νέα υπερσύγχρονη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνώνείναι πλέον πραγματικότητα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει δραστήριο και λειτουργικό κόμβο στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ιστό της πρωτεύουσας.

Το κτήριο κατασκευάστηκε από την Α.Σ.Κ.Τ. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη.Οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση των απαραίτητων υποδομών και κατασκευών, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ανατέθηκαν μετά από διαγωνισμό στον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη.

Η νέα βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από την προηγούμενη, καλύπτει 4.780 τ.μ. και η συλλογή της περιλαμβάνει 64.000 τόμους βιβλίων, 410 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 65 ενεργοί, 5000 τόμους οπτικοακουστικού υλικού, μια σπάνια συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων Τέχνης, ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά τέχνης, και μια συλλογή περίπου 500 χαρακτικών έργων - μερικά μάλιστα ανεκτίμητης αξίας – διατηρώντας έτσι τον τίτλο της αρχαιότερης και μεγαλύτερης Βιβλιοθήκης Τέχνης στην Ελλάδα με θησαυρούς που αριθμούν 180 χρόνια ζωής και ιστορίας.

Ο πωρόλιθος και το γυμνό μπετόν συνυπάρχουν και συνδέονται λειτουργικά και αισθητικά  με το φυσικό ξύλο και τους ακατέργαστους  μαρμάρινους όγκους που χρησιμεύουν σαν τραπέζια, καθίσματα αλλά και σαν βιβλιοστάτες στις σιδερένιες κατασκευές των βιβλιοθηκών. 

Στο ισόγειο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα μικρό αμφιθέατρο (80 θέσεων) για πολλαπλές χρήσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και αναγνωστήριο.

Στον πρώτο όροφουπάρχουν  βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, μικρότερες περιοχές μελέτης, ένα αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια.

Στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται η πλούσια βιβλιοθήκη/αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη και μία αίθουσα συνεδριάσεων.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles