Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Οι αναβιωτές της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τέχνης που έχουν συνεργαστεί με το History Channel και το BBC

$
0
0

Είναι από τις περιπτώσεις συλλόγων ή ανθρώπων αν προτιμάται, που πρέπει δυστυχώς να τους ανακαλύψουν πρώτα από το εξωτερικό για να αρχίσουν να γίνονται και πιο γνωστοί στην Ελλάδα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη, Φωτογραφίες / Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Ο λόγος για τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες». Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι είναι ένας ζωντανός Οργανισμός Πολιτισμού, ερευνώντας και εφαρμόζοντας πειραματικά την Πολεμική και Στρατιωτική Κληρονομιά των Ελλήνων από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το ύστερο Βυζάντιο.

Ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε Ακαδημαϊκά Συνέδρια Πειραματικής Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας 2011, Ακαδημία Pultusk 2012, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου 2012, Οργανισμός Exarc/Δανία 2013), ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε Ακαδημαϊκά Συγγράμματα (British Archaeology Report Series) και Διεθνή Περιοδικά Ειδικού Τύπου (Ancient Warfare Magazine).

Έχει συμμετάσχει επίσης σε Διεθνή Αρχαιολογικά Φεστιβάλ (Biskupin/Πολωνία 2011, Λυών /Γαλλία 2012) καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Κωνσταντινούπολη 2013, Αμάσεια 2013, Μπίγκα 2013, Κίεβο 2013), παρουσιάζοντας υψηλής ποιότητας επιδείξεις σε χιλιάδες θεατές και όλα αυτά από το υστέρημά τους.

Από το 2008, ο σύλλογος αυτός πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της έρευνας και Πρακτικής Μελέτης του τρόπου πολέμου των Ελλήνων, ανακατασκευάζοντας και ζωντανεύοντας όπλα, πανοπλίες και τεχνικές μάχης 3.300 χρόνων Ελληνικής Ιστορίας.

Αυτό όμως που τους έκανε πραγματικά γνωστούς στο ευρύτερο κοινό ήταν η συμμετοχή τους σε μεγάλες διεθνείς Τηλεοπτικές Παραγωγές του History Channel, του BBC 2, του BBC 4, του ITV, και άλλων με θέμα τον Πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Το να ασχοληθεί κανείς με κάτι που ουσιαστικά είναι πειραματική αρχαιολογία, δεν είναι ούτε εύκολο και σίγουρα ούτε οικονομικός περίπατος.

Για την κατασκευή μια πανοπλίας πέρα από τις ατελείωτες ώρες μελέτης πάνω σε αρχαία κείμενα και σπαράγματα αρχαίων αγγείων στα μουσεία, το οικονομικό κόστος μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Για όλο αυτό το έργο, τα μέλη του συλλόγου δεν έχουν καμιά βοήθεια από την Πολιτεία και ειδικότερα τους αρμόδιους φορείς, είτε υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό είτε Τουρισμού, καθώς στο εξωτερικό η πειραματική αρχαιολογία και αναβιωτές αποτελούν ακόμα και κομμάτι τουριστικών πακέτων.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως η μόνη ουσιαστική περίπτωση πειραματικής αρχαιολογίας που έχει διεξαχθεί από την Ελληνική Πολιτεία είναι η κατασκευή του πιστού αντίγραφου της αρχαίας Αθηναϊκής Τρίηρης «Ολυμπιάς».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις επιδείξεις του συλλόγου δεν παρουσιάζονται μόνο οι αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές στρατιωτικές πανοπλίες αλλά και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνες τις εποχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δάσκαλος σπαθασκίας Γεώργιος Ε. Γεωργάς της ομάδας «Λέοντες» που συνεργάζεται με τον σύλλογο Κορύβαντες μας δήλωσε πως για να καταλήξει στις τεχνικές αυτές χρειάστηκε να διαβάσει μεσαιωνικά κείμενα από την Γερμανία και όχι μόνο, όπου αυτές έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με αυτά τα κείμενα διαφαίνεται πως οι ευρωπαϊκές μεσαιωνικές τεχνικές σπαθασκίας ήταν ένα μείγμα που συμπεριελάμβανε και βυζαντινές τεχνικές. Ήταν μια αμφίδρομη επικοινωνία όπως όλα δείχνουν.

Για την εξάσκησή τους στις τεχνικές αυτές, μιας και τα οικονομικά είναι ιδιαίτερα στενά, χρησιμοποιούν ένα πολυχώρο Πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί τους συνάντησε ο φακός του newsbeast.gr.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles