Αντιδράσεις και ποικίλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει το σχέδιο του νέου οργανισμού, το οποίο έχει δοθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το καινούργιο οργανόγραμμα συνενώνει δύο νευραλγικές διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αυτήν των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (αντικαθιστώντας τες από μία ενιαία Διεύθυνση, αυτή των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων) προκαλώντας αναστάτωση και σύγχυση στους εργαζομένους, διότι αποδυναμώνει εφορείες, ταυτοχρόνως, όμως, εγείρει ερωτήματα για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ευνοιοκρατία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Κι ενώ καταργούνται διά της «συνένωσης» οι δύο καθοριστικές διευθύνσεις, διαπιστώνεται ότι διατηρούνται ως είχαν, δηλαδή χωριστά, οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών.
«Είναι έγκλημα» σχολιάζει παλαιός και έμπειρος βυζαντινός αρχαιολόγος
«Είναι έγκλημα» σχολιάζει παλαιός και έμπειρος βυζαντινός αρχαιολόγος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ως προς την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να συνενώσει στον νέο Οργανισμό τις δύο διευθύνσεις, Προϊστορικών- Κλασικών και Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με το Liberal. gr. Και το άρθρο συνεχίζει: Το ΥΠΠΟΑ, λοιπόν, καταργεί τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, μια διεύθυνση για την οποία εργάστηκαν ή υπήρξαν και προϊστάμενοί της, εκλεκτοί Βυζαντινολόγοι όπως ο Αναστάσιος Ορλάνδος, ο Μανόλης Χατζηδάκης, ο Νικόλαος Ζίας και άλλοι πολλοί. Είναι, μάλιστα, η μοναδική διεύθυνση που καταργεί....
«Η κατάργηση αυτή ακυρώνει τη θεμελιώδη επιστημονική διάρθρωση που είναι απαραίτητη για την άσκηση του αρχαιολογικού έργου, την ίδια στιγμή που η ίδια διάρθρωση συνεχίζει να υφίσταται στη ΓΔΑΜΤΕ με τη διατήρηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Με άλλα λόγια, οι Αρχαιολόγοι καλούνται να ασκήσουν το έργο τους στερούμενοι βασικών μεθοδολογικών εργαλείων, την ίδια στιγμή που οι Μηχανικοί παραμένουν θεματοφύλακες αρχαιολογικών αρχών. Πρόκειται για μία ειρωνική αντίφαση, που οδηγεί στην εξόντωση της αρχαιολογικής ταυτότητας», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων.
Ερωτηματικά έχει δημιουργήσει και η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να «σπάσει» στα δύο η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, με έδρες την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως, τη στιγμή που το ΥΠΠΟΑ δεν έχει χρήματα και δυναμικό να στελεχώσει (σημειωτέον, χρειάζονται ακριβό εξοπλισμό).
Δημιουργεί επίσης ποικίλα ερωτήματα το γεγονός ότι, ενώ με τις ενοποιήσεις του προηγούμενου οργανισμού το 2014 είχαν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις, η περαιτέρω συρρίκνωση των εφορειών αρχαιοτήτων από 52 σε 49 δεν φαίνεται να προξενεί διαμαρτυρίες, σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή. Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός συγχωνεύει τις εφορείες αρχαιοτήτων Καβάλας και Δράμας με έδρα την Καβάλα, Κοζάνης και Γρεβενών με έδρα την Αιανή και την Εφορεία Ζακύνθου με εκείνη της Ηλείας και έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
Μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει επίσης και η γιγάντωση του γραφείου του/της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, μια θέση όπου κατά καιρούς έχουν περάσει οι ευνοούμενοι του εκάστοτε υπουργού...
Οι αντιδράσεις:
Σε ανακοίνωσή της για το σχέδιο νέου οργανισμού η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 4.000 κενές οργανικές θέσεις από το οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ. Πουθενά δεν αναφέρεται ποιο πρέπει να είναι το προσωπικό μιας διεύθυνσης - υπηρεσίας για να μπορεί να λειτουργήσει. Πουθενά δεν κατανέμονται οργανικά κενά, για να υπάρχει και πρόνοια για την κάλυψή τους, την ώρα που οι υπηρεσίες στενάζουν από έλλειψη προσωπικού....»
(Στην κεντρική φωτογραφία Βυζαντινός ναός στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης).
Πηγή: thetoc.gr