Quantcast
Channel: Αρχαία Ελληνικά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αιώνιας Πόλης

$
0
0

Έναν υπόγειο ναό κι έναν τάφο, που μπορεί να αποτελούσε την τελευταία κατοικία του θρυλικού ιδρυτή της Ρώμης, του Ρωμύλουεντόπισαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη ρωμαϊκή αγορά της Αιώνιας Πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσαίου, Αλφονσίνα Ρούσο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα χώρο αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ρώμης και μια πέτρινη σαρκοφάγο μήκους περίπου 1,4 μ., που πιστεύεται ότι ανάγεται στον 6ο π.Χ. αι. «Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Το Φόρουμ (η ρωμαϊκή αγορά) ποτέ δεν σταματά να βγάζει εντυπωσιακούς νέους θησαυρούς», δήλωσε στους Times του Λονδίνου.

H είσοδος του ναού και η πέτρινη σαρκοφάγος, όπου ίσως είχε ταφεί ο ιδρυτής της Ρώμης, Ρωμύλος / Φωτογραφίες: Facebook/ Parco archeologico del Colosseo

Ο υπόγειος ναός βρίσκεται θαμμένος κάτω από την κλίμακα εισόδου της Κουρία, κι ήταν το μέρος όπου ψήφιζαν οι γερουσιαστές της Ρώμης. Σύμφωνα με τη δρα Ρούσο μελετητές θεωρούσαν ότι ο βωμός του ναού είχε τοποθετηθεί στο σημείο όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι είχε ταφεί ο Ρωμύλος, αλλά στη σαρκοφάγο δεν βρέθηκαν οστά.

Μπρούτζινο άγαλμα της λύκαινας που θηλάζει τους δίδυμους Ρωμύλο και Ρώμο, ιδρυτές της Ρώμης / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στο Lapis Niger, έναν αρχαίο ναό στη ρωμαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Archeo, Αντρέας Στάινερ. Ο ναός αυτός, που ανακαλύφθηκε το 1899, φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, που αναφέρει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ιερός χώρος. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία ο Ρωμύλος κι ο δίδυμος αδελφός του Ρώμος εγκαταλείφθηκαν μέσα σ’ ένα καλάθι στον ποταμό Τίβερη, αλλά σώθηκαν και ανακαλύφθηκαν κάτω από μια συκιά, ενώ τους θήλαζε μια λύκαινα. Ο Ρωμύλος σκότωσε αργότερα τον αδελφό του Ρώμο σε μια μάχη στον Παλατίνο Λόφο, τον κεντρικό από τους επτά της Ρώμης το 753 π.Χ. Ο φόνος του Ρώμου από τον αδελφό του έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, ενώ η εικόνα της λύκαινας που θήλαζε τα δύο δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του Ρωμαϊκού λαού.

Πηγή: iefimerida.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7763

Trending Articles